A Momentum képviselőjelöltje vizsgálatot kezdeményezett választási csalás gyanúja miatt

A Momentum képviselőjelöltje vizsgálatot kezdeményezett választási csalás gyanúja miatt

„Választási csalás gyanúját lepleztem le és rögtön vizsgálatot is kezdeményeztem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál”

– írta Facebook-bejegyzésében Kiss László.

A posztban a momentumos politikus beszámol arról, hogy Facebookon találkozott a „közismert „kamupárt” hirdetésével”, ami „saját tagság és aktivisták híján online próbál „ajánlásokat” gyűjteni”.

Kiss kiemeli, hogy önmagában azzal nincs probléma, ha adatokat kérnek a választóktól, hiszen kapcsolattartás céljából ezt lehet legálisan és tisztességesen csinálni. Azonban a nem megnevezett párt „konkrétan a személyi számot kéri el a választóktól, ami köztudottan a legérzékenyebb, kizárólag hatóságok és hivatalos szervek által használt adatunk”.

„És tudják, hogy melyik az a dokumentum, amire mostanában ezt a legszemélyesebb azonosítószámunkat fel kell vezetni? A választási ajánlóív”

– hívja fel a figyelmet a képviselőjelölt, aki szerint ezzel a párt megpróbálja „kicsalni” az emberektől az adataikat, annak érdekében, hogy így szerezzék meg a szükséges 500 ajánlást.

Annak a kérdésnek a megválaszolását már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságra és a bejegyzés olvasóira bízza, hogy a párt miért kéri el a személyi számot, ha az ajánlóív aláírás nélkül úgyis érvénytelen.