A katonai főügyészség szerint is kitaláció Navalnij megmérgezése

A katonai főügyészség szerint is kitaláció Navalnij megmérgezése

Jogszerűnek és megalapozottnak minősítette az orosz katonai főügyészség, hogy a Nyomozó Bizottság (SZK) katonai részlege elutasította annak az Alekszej Navalnij nevében tett feljelentésnek az ügyrendbe vételét, amely szerint az ellenzéki politikust megpróbálták megmérgezni.

Ezt egy katonai ügyész közölte kedden azon a tárgyaláson, amelyet a bejelentés elutasításával szembeni panasz ügyében tartottak Moszkvában, a 235. helyőrségi katonai bíróságon. Álláspontja szerint a bejelentés ügyrendebe vételének nem volt jogalapja.

Navalnij, aki börtönbüntetését tölti egy rá korábban gazdasági bűncselekmény címén kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés feltételeinek megszegése miatt, videokapcsolatok révén részt vehetett volna a tárgyaláson, ám elutasította ezt a lehetőséget. A tárgyalást március 22-re elnapolták.

Navalnij nevében Vladlen Losz ügyvéd tett feljelentést december 15-én és 22-én az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei ellen. Az SZK Katonai Nyomozati Főcsoportfőnöksége (GVSZU) az ügyet megvizsgálta, de nem talált arra utaló körülményt, hogy az FSZB munkatársai elkövették volna a feljelentésben szereplő bűncselekményt.

A katonai nyomozóhatóság képviselője a tárgyaláson közölte: a szerv nem kapott semmilyen anyagot arról, hogy Navalnij ellen katonák bűncselekményt követtek volna el.  Elmondta, hogy az ügyben a szibériai szövetségi körzet közlekedési rendőrsége indított ellenőrző vizsgálatot.

A fehérorosz állampolgárságú Losz nem vehetett rész a keddi tárgyaláson, mert januárban 2023. november 27-ig érvényes hatállyal kitoloncolták Oroszországból a hazájába, miután szembe szegült egy rendőrrel. Navalnijt a tárgyaláson Vjacselav Gimagyi ügyvéd képviselte.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint "Novicsok" típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. A médiában felmerült, hogy az FSZB emberei mérgezhették meg.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) október 6-án kiadott nyilvános jelentésében azt írta, vizsgálata "megerősítette", hogy Navalnij vér- és vizeletmintáiban olyan kolinészteráz-gátló anyag biomarkereit találták meg, amelynek szerkezeti jellemzői hasonlóak a vegyifegyver-tilalmi egyezmény függelékébe 2019 novemberében felvett, az 1.A.14 és az 1.A.15 jegyzékhez tartozó méreganyagokéhoz. Ez a kolinészteráz-gátló azonban a szerződés függelékében nem szerepel.

Moszkva azt állította, hogy a politikus szervezetében Oroszországban még nem volt méreg, és az európai jogsegélyegyezmény alapján többször is vizsgálati eredményeket követelt Berlintől, Párizstól, Stockholmtól és az OPCW-től, de ezeket mindeddig nem kapta meg.

Az SZK katonai főcsoportfőnöksége nem tartotta indokoltnak, hogy a sajtóhírek alapján vizsgálatot indítson az FSZB munkatársai ellen, akikkel kapcsolatban az SZK szerint nem merült fel bűncselekmény gyanúja.

Navalnijt január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében az ellenzékinek a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. Az elsőfokú döntést Navalnij megfellebbezte, de a fővárosi bíróság február 20-án helybenhagyta.