Már őrizetbe is vették a moszkvai korrupcióellenes tüntetés szervezőjét

Őrizetbe vette az orosz rendőrség Alekszej Navalnij ellenzéki politikust.

Az eseményről Navalnij felesége a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy a tervezett tiltakozást így is meg fogják tartani. A megmozdulásra induló politikust otthonának lépcsőházában fogták el, s ezzel egy időben Moszkva belvárosában őrizetbe vettek több, a tüntetésre gyülekező aktivistát is. A Navalnij által vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnak az orosz fővárosban működő irodáiban sajtójelentések szerint lekapcsolták az áramot.

Moszkva központjában előzetesen jelentős rendőri erőket vontak össze.

Szinte biztos, hogy szét fogják verni az esti moszkvai tüntetést

Navalnij arra hivatkozva változtatta meg vasárnap késő este a rendezvény helyszínét, hogy a hatóságok a kivitelezőkre nyomást gyakorolva megakadályozták a színpad megépítését és a hangosítás felszerelését. Az önkormányzat egyébként megtiltotta kivetítők és hangosító berendezések használatát. Az ellenzéki politikus a YouTube-on arra kérte követőit, hogy kora délután békés népünnepélyre gyűljenek össze a Moszkva szívében lévő Tverszakaja utcán.

A legfrissebb hírek szerint több mint 250 ellenzéki tüntetőt is őrizetbe vettek.

A demonstrációkon őrizetbe vett személyek nyilvántartására szakosodott OVD-info adatai szerint Moszkvában 121, Szentpéterváron pedig 137 embert vezetett el a rendőrség. Sajtójelentések szerint tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Mahacskalában Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.