"Allah akbar!"-ozás miatt magyarázkodhatott a manchesteri rendőrség

Nem lehetett valami könnyű napja Manchester rendőrfőnökének, miután egy rendhagyó vészhelyzeti szimuláció után a helyi szerveket liberális jogvédők és a helyi muszlim közösség tagjai is betámadták a közösségi médiában.

Mindegyikük azt kifogásolta, hogy a Trafford Centerben végrehajtott, látványos, rengeteg statisztával dolgozó terrorelhárítási gyakorlat során a magát látszólag levegőbe röpítő támadót többször is hangos "Allah akbar!" kiáltást hallatott.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=nb-Ru7T1Vrg]

Sziema Ikbal muszlim orvos elsőként reagált az internetre fölkerült videóra, és arra kérte a hatóságokat, magyarázzák el, miért volt muszlim a terrorista és miért azt üvöltötte, amit.

A Közösségi Biztonsági Fórum nevű civil szervezet pedig a következőképp kritizálta az esetet:

"Az ilyesfajta eljárás csak a sztereotípiákat erősíti és még jobban elválaszt minket. Ettől csak a muszlimellenes gyűlölet-bűncselekmények száma fog növekedni."

A balhét végül Garry Shewan rendőrfőnök-helyettes volt kénytelen elvinni, aki közleményben kért bocsánatot amiért a gyakorlat esetleg megsértette valakinek az érzékenységét.

Ugyanakkor hozzátette:

"Fontos, hogy a különféle hatóságok, így a rendőrség is felkészüljön, többek között a hasonló gyakorlatok segítségével, hogy a lehető legjobb pozícióból tudjon reagálni arra, ha egyszer megtörténik az elképzelhetetlen, és valóban támadás történik."

Elmondta, hogy a bevásárlóközpontban végrehajtott szimulációt, amely során a rendőrség mellett más állami szervek reakcióidejét és felkészültségét is tesztelték, a valósághoz leginkább igazodó körülmények között akarták megrendezni, és mivel egy ISIS-típusú szélsőséges szervezet merényletét akarták rekonstruálni, odaillőnek gondolták a felkiáltás.

"Ugyanakkor utólag belátjuk, hogy elfogadhatatlan volt ezt a vallási formulát használni egy látszólagos terrortámadás előtt, szorosan összekapcsolva azt így az iszlámmal. Figyelembe vesszük az ezzel okozott sérelmeket és bocsánatot kérünk értük."

- zárult a nyilatkozat.