Elmúlt az „elmúltnyolcév”, már Orbánék által felvett devizahitelt fizettünk ki

Z. Kárpát a növekvő államadósságot kéri számon a Fideszen.

Egy 2011-ben, tehát már az Orbán-kormány alatt felvett devizahitel járt le, ennek végtörlesztése történt meg január első napjaiban – számol be a Menedzsment Fórum. Az egymilliárd eurónyi kötvényből korábban már előtörlesztett az állam, így a végén már „csak” alig több mint 811 millió eurót kellett visszafizetnünk, ami aznapi árfolyamon több mint 260 milliárd forintnak felel meg.

„A forint árfolyamromlása és a kormány külső forrásokra támaszkodó gazdaságpolitikája miatt az Orbán-hitelek kamatterhei jelentősek” – reagált közleményében Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, gazdasági szakpolitikusa. A Jobbik kommünikéjében az áll, hogy elvárják a kormánytól, adjon számot a parlament előtt hitelfelvételei részleteiről. Arról, hogy miért nincsen stratégiája a nominálisan folyamatosan növekvő államadósság kezelésére, valamint annak kapcsán, miért használja fel „ilyen alacsony hatásfokkal a vélhetően amúgy is apadó uniós forrásokat”.

A Jobbik éppen a fentiek okán tartaná szerencsésebbnek a gazdaság saját lábra állítását és a korrupció erőteljes visszaszorítását, valamint a magyar vállalkozásokat kiemelt kedvezményekben részesítő gazdaságpolitika kidolgozását

– zárja közleményét Z. Kárpát.

Az Államadósság-kezelő Központ adatai szerint idén március végén egy ötéves lejáratú, 1 milliárd dollár összegben kibocsátott 4 százalékos kamatozású kötvénycsomagból hátralevő félmilliárd dollár és egy hároméves lejáratú, 1 milliárd jüan összegű, 6,25 százalékos kamattal kibocsátott kötvénypakettet kell törlesztenünk. Szeptember végén a belföldi magánszemélyek számára kibocsátott, 3 éves lejáratú, az uniós infláció felett 2 százalékpontos kamatprémiummal kibocsátott Prémium Euró Magyar Államkötvény törlesztése lesz esedékes, ennek állománya csaknem 193 millió euró. Emellett természetesen nem feledkezhetünk meg a december 20-án esedékes, a Habony–Rogán-féle offshore érdekkörnek az idén lejáró letelepedési kötvények után kifizetendő 445,5 millió euróról.