Állami rangra emelkedett a szélsőjobb Ukrajnában

Dmitro Jaros, az ultrasoviniszta Jobb Szektor vezetője a kijevi védelmi minisztérium tanácsadója lett. A 43 éves parlamenti képviselő szerepe a minisztérium szóvivője szerint az, hogy közvetítsen az önkéntes zászlóaljak és a vezérkar között – adja hírül a Frankfurter Allgamiene Zeitungra hivatkozva a vs.hu.

 A Jobb Szektor szóvivője szerint „önállóak” maradnak, de mostantól a védelmi minisztérium fogja őket finanszírozni.

Vagyis Ukrajnában a szélsőjobboldal már nem kiváló kapcsolatokat ápol a kormánnyal, nem csak együtt harcol Donbasszban a reguláris hadsereggel - de mostantól fogva költségvetési tétellé is válnak.

Ha Jaros lesz az önkéntes zászlóaljak, az úgynevezett batalionok, és a kormány közötti koordinátor, akkor ez könnyen ahhoz vezethet, hogy még azok az alakulatok is szélsőjobbos irányítás alá kerülnek, amelyeket eddig "csak" az oroszellenes érzelmek motiváltak.

A Jobb Szektor tagjai a kijevi demonstrációk alatt sokszor a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapások kezdeményezői voltak, az új tanácsadó, illetve a párt vezetője, Dmitro Jaros ellen Oroszországban eljárást is indítottak terrorizmusra való felbujtás miatt, valamint elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Jaros veteránnak számít az ukrán szélsőjobboldalon. 1994 óta tagja, később vezetője volt a Tryzub nevű soviniszta, antiszemita félkatonai szervezetnek, amely a 2014 márciusában alakult Jobb Szektor egyik legfontosabb bázisa volt. Magát Sztyepan Bandera követőjének tartja, aki jellegzetes kelet-európai figuraként a második világháború idején egyszerre volt antikommunista szabadságharcos és véres kezű, oroszok, lengyelek és zsidók százezreinek haláláért felelős tömeggyilkos.

Jaros megmérette magát a tavalyi elnökválasztáson is, ahol csúnyán leégett. A Jobb Szektor jelöltjeként mindössze 0,7%-nyi voksot kapott.

A döntésnek még pikánsabb ízt ad, hogy Jaros személyében olyan, államilag elismert vezetője lesz az önkéntes alakulatoknak, aki nem fogadja el, és "árulásnak" tekinti a minszki fegyverszünetet. Jaros már több alkalommal is megfenyegette a kormányt, hogy fegyvereseivel a fővárosba vonul "rendet tenni". Porosenkóék talán ezzel a kinevezéssel akarják elejét venni a "Marcia su Kijevnek"...