Alma és a fája: Seselj fia máglyán égetné el a hágai főügyészt

Felbolydult a szerb politikai közélet, amióta egészségügyi okok miatt ideiglenesen hazaengedték Vojislav Seseljt, a Szerb Radikális Párt elnökét Szerbiába. 

Felbolydult a szerb politikai közélet, amióta egészségügyi okok miatt ideiglenesen hazaengedték Vojislav Seseljt, a Szerb Radikális Párt elnökét Szerbiába. A rákbeteg csetnikvajda hazatérése után nem sokkal a médiának elmondta, hogy a testét emésztő daganatoknak nevet is adott már, egyiket a miniszterelnökről, Alekszandar Vucsityról, míg a másikat Tomiszlav Nikolityról nevezte el, mint ismeretes mindkét politikus korábban a Seselj-féle radikális pártban kezdte karrierjét.
 
A botrányos nyilatkozatai mellett a politikai életbe is újra belevetette magát a hazatért vajda, aki hol nagygyűléseket tart, hol a politikai ellenfeleit provokálja, hol pedig tüntetésekre jár, és horvát zászlót gyújt fel.
 
A szabad pórázra engedett soviniszta őrjöngése már a hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsának is szemet szúrt, ezért hétfőn kérelemben fordultak a szerb igazságügyi minisztériumhoz, amelyben Seselj mielőbbi kiadatását követelik. 
 

Azonban a felmérések szerint a pártvezető visszatértével a Szerb Radikális Párt megerősödött és a szerb sajtóértesülések szerint akár már második erővé is előléphettek. Így aztán a szerb kormány visszakozik, hogy Seseljt egy újabb hágai száműzésbe küldjék, ugyanis ez további löketet adna a pártja izmosodásának.
 
Mindeközben a csetnikvajda legidősebb fia, Nikola is beizzította a gyűlöletrakétákat és az utcára vonulva égette el Serge Brammertz hágai főügyész fényképét, azt kiabálva, hogy „Égni fogsz!".