Amerika behálózza Moszkva hagyományos európai szövetségesét?

Az amerikai alelnök hivatalos látogatásra érkezett Belgrádba, ahol a két ország kapcsolatairól, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédről, a regionális viszonyokról és Szerbia európai uniós csatlakozásáról tárgyalt a szerb miniszterelnökkel.

Biden kijelentette:

Szerbia nagy utat tett meg azért, hogy több területen is győzedelmeskedni tudjon.

Amerika tiszteli azokat a vezetői erőfeszítéseket, amelyeket a nehéz pillanatokban a szerb kormányfő az ország érdekében hozott - hangsúlyozta.

"Történelmünk egyes pillanatai fájdalmasak voltak, örülök, hogy új fejezetet nyithattunk"

- szögezte le Biden, egyúttal részvétét nyilvánította azon áldozatok családjainak, akik az 1999-es NATO-bombázásokban vesztették életüket Szerbiában.

Az amerikai politikus szerint Vucic erőfeszítéseket tett a régió stabilitása érdekében. Megemlítette a szerb miniszterelnöknek a srebrenicai mészárlás 20. évfordulója alkalmából tett látogatását, akárcsak annak a júniusi megállapodásnak az aláírását, amelyet a balkáni ország  Horvátországgal kötött a kétoldalú viszony előmozdításáról.

Vucic a sajtónak úgy nyilatkozott: jelentős támogatást vár az Egyesült Államoktól a béke és a stabilitás megőrzése érdekében a régióban.

A szerb kormányfő a tárgyalások kapcsán úgy ítélte meg, hogy az Egyesült Államok békét és stabilitást akar a Nyugat-Balkánon, "Szerbia pedig mindent megtesz, hogy ehhez hozzájáruljon".

Szerbia a jövőben mindent megtesz annak érdekében, hogy javítson az albánokkal való viszonyán - mondta, majd hozzáfűzte, hogy egy hónap múlva Edi Rama albán miniszterelnök hivatalosan is Szerbiába látogat.