Amerikai harci gépek egy kórházat bombáztak porig Afganisztánban

Jecs Zoltán orvos, az Orvosok Határok Nélkül szervezet magyar tagja elképesztő állapotokról számolt be. Az ágyukban élve elégő betegek, a kezük között meghaló kollégák.

Hatalmas robbanásra ébredt szombat éjjel két órakor Jecs Zoltán Lajos a kunduzi kórházban. Az Orvosok Határok Nélkül magyar ápolója korábban is halott már robbanásokat, de tudta, hogy ez más volt: sokkal hangosabb és sokkal közelebb volt, mint a korábbiak – írja a vs.hu.

Mint később kiderült, a kórházat az Egyesült Államok vezette erők bombázták.

Az afgán hatóságok szerint tálib lázadók bújtak meg az épületben, és ezért vált a légitámadás célpontjává. Ha még igaz is, hogy tálib lázadók bújtak meg ott, a kórházak bombázását a nemzetközi jog még így is tiltja.

Hat ember égett az ágyában

Jecs Zoltán Lajos nagyjából fél órával a bombázás leállása után indult el, hogy sokkos állapotban körbenézzen a kórházban, és túlélők után kutasson. „Nincsenek szavak arra, hogy milyen szörnyű volt” – mondta. Az intenzív osztályon hat ember égett az ágyában, a műtőasztalon fekvő beteg már meghalt, az őt műtő orvosok egy biztonságos helyen kerestek menedéket. Volt olyan orvos, akin azonnal műtétet hajtottak végre, de így sem sikerült megmenteni az életét.

Obama vizsgálatot ígér

A vs.hu arról ír, hogy a magyar ápoló május óta dolgozott a kunduzi kórházban. Ez a kórház volt a térségben az egyetlen, ahol sebészet működött. A légitámadás pillanatában is mintegy száz beteget kezeltek. Az MSF 12 helyi munkatársán kívül négy felnőtt és három gyermek páciens vesztette életét, és több tucatnyian megsebesültek. Barack Obama amerikai elnök teljes körű kivizsgálást ígért. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter szerint még csak most próbálják megállapítani, hogy mi is történt.