Amíg aszály pusztítja a vidék Magyarországát, a kormány jövő évtől ígér segítséget

Amíg aszály pusztítja a vidék Magyarországát, a kormány jövő évtől ígér segítséget

A szélsőséges időjárás és a szárazság okozta nehézségek, károk nem kímélik a gazdaságot sem. Az Orbán-kormány késlekedik, noha a probléma nem idén ütötte fel a fejét.

"A Makronóm Intézet elemzőinek várakozásai szerint az idei év egészét tekintve 2 százalék közeli, jövőre 4 százalékos gazdasági növekedés várható" - közölte Molnár Dániel, az intézet szenior makrogazdasági elemzője a legfrissebb statisztikai adatokra reagálva. Megjegyzendő, a KSH minap közzétett adatai azonban enyhe gazdasági visszaesésről tanúskodnak az előző negyedévhez képest.

Az aszályt megsínylette a magyar gazdaság is

Termelési oldalról nézve a mezőgazdaság okozott negatív meglepetést az elemző szerint:

az aszályosabb második negyedév nyomán az ágazat termelése 5,2 százalékkal visszazuhant a korábbi év azonos időszakához mérten.

Az ipar 2,4, azon belül is a feldolgozóipar 3,7 százalékos mérséklődése ezzel szemben nem volt meglepő szerinte. Ebben a külső kereslet gyengélkedését kell kiemelni, amely kiemelten is érinti a jelentős részben a külpiacokra termelő ágazatot - idézte az MTI az elemzőt.

Hazánk térségében továbbra is kitart a hőség, csapadék nem várható, így súlyosbodik az aszály

- jelentette még kedd délután a HungaroMet Nonprofit Zrt., az időjárást is ismertetve.

Augusztus végén még arra figyelmeztettek: csaknem országszerte kritikusan száraz a talaj teljes felső egyméteres rétege, az aszály az elmúlt napok záporai által érintett kisebb foltokban átmenetileg mérséklődött, az ország nagyobb részén azonban tovább fokozódott.

(Fotó: Elszáradt napraforgók a Fejér vármegyei Sárszentmihály közelében 2024. augusztus 13-án. MTI/Vasvári Tamás)

Súlyos aszálykárok, megkésett államtitkári ígéret

Szemléletes, hogy a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság még hétfőn közölte, hogy elkezdődött a betakarítás, és a napraforgó termésátlaga egyelőre kevéssel, a kukoricáé jelentősen elmarad a tavalyitól. A Békés Vármegyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályának vezetője elmondta, hogy augusztusban jelentősen megugrott a kárbejelentések száma az aszály miatt. Jelenleg csaknem 2600 kérelmet adtak be mintegy 10 ezer táblát érintően, 70 ezer hektár nagyságban.

Ez a 2022-es, kritikusan aszályos év adatait nem éri el, de a 2021-es számokat közelíti

- áll a közleményben.

Korábban Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy augusztus végéig a termelők országosan 300 ezer hektárt kevéssel meghaladó földterületre jelentettek aszálykárt. Az eddig aszálykárt jelentett terület 80 százalékát kukorica és napraforgó kultúra foglalja el.

Az Agrárminisztérium prioritásként tekint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő jó mezőgazdasági gyakorlatok támogatására, és megújul a termelők védelme, komolyabb segítséget kapnak a gazdálkodók a jövő évtől életbe lépő termelővédelmi törvénycsomag révén - ígérte a Nagy István-féle tárca.

A bajok nem új keletűek, elsivatagosodás várhat ránk

Kérdés, ha a kormányzati segítség hatásos is lesz, nem lesz-e már túl késő ez a válasz az agrárium szempontjából. A probléma ugyanis nem idén kezdődött.

Bencze János jobbikos agrár szakpolitikus már tavaly is kongatta ez ügyben a vészharangot, amikor a vidék helyzetéről beszélt lapunknak. Az ellenzéki országgyűlési képviselő figyelmeztetett: "Lassan Magyarországnak saját sivataga lesz", azt is kiemelve,

az elmúlt 33 év elrontott vidék- és agrárpolitikájának helyrehozásához politikai akarat kell.

(Címlapkép: A drónnal készült felvételen az aszálytól sújtott szántóföldön egy Rába-Steiger traktor tárcsáz Csongrád közelében 2024. szeptember 4-én. MTI/Máthé Zoltán)