Párhuzamos valóság: Ander szociális gondozottakról kérdezett, Rétvári jobbikos női politikusokkal terelt

Párhuzamos valóság: Ander szociális gondozottakról kérdezett, Rétvári jobbikos női politikusokkal terelt

Újabb kitérő választ adott az államtitkár, aki inkább Brüsszelre mutogatott és a szolidaritásról leckéztetett.

„Keresztényi szolidaritás helyett Vodafone-felvásárlás?”

– ezt a kérdést tette fel írásban Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője Pintér Sándor belügyminiszternek még szeptember végén. 

A jobbikos politikus írásbeli kérdésében arra mutatott rá, hogy miközben „elképesztő dolgokra” akad pénz, mint a veszteséges Vodafone felvásárlása, amibe a magyar állam egy teljes rezsivédelmi alapnyi pénzt öl bele, addig szavai szerint 

a legkiszolgáltatottabbak feje fölött Damoklész kardjaként lebeg a hajléktalanság, az ellátatlanság réme.

Ander kifejtette, a Somogy Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete 1600 fogyatékkal élő embertársunkról gondoskodik, ezzel állami közfeladatokat ellátva. Érvelése szerint ugyan a kormány megígérte, hogy megvédi a rezsicsökkentést, de a Jobbik politikusa szerint „az igazság az, hogy az elszabadult villany- és gázárak, valamint a vágtázó infláció miatt kilátástalan a jövő”. Ander hivatkozott az egyesület elnökének nyilatkozatára, miszerint az állam átlagosan csak a normatív támogatás alig 70 százalékát biztosítja, és azt is csak a korábbi energiaárakkal számolva.

  • Kérdezem tehát, mi lesz a gondozottakkal, amikor az állami intézményekben is várólisták vannak?
  • Ha a szóban forgó Somogy megyei civil szervezet kénytelen lesz lehúzni a rolót, akkor a szociális dolgozókkal egyetemben utcára kerülnek majd ők is?
  • Milyen terv alapján, illetve hogyan kívánja az állam biztosítani ezeknek az intézményeknek a normális működését, de legalábbis túlélését?

– szegezte kérdéseit az illetékes tárcavezetőnek Ander Balázs, aki feltételezi, az eset nem somogyi specifikum, hanem valószínűleg így van az összes többi megyében is.

Ander Balázs kérdéseire kedden érkezett írásbeli válasz Rétvári Bencétől, aki Pintér Sándor megbízásából a konkrét kérdések helyett azt fejtegette, hogy a „baloldal” támogatja a brüsszeli szankciókat. Az államtitkár a Brüsszelre mutogatás mellett a Jobbik képviselője számára felidézte azt is, hogy „az Ön pártelnöke” helyesli a a szankciós politikát. 

A KDNP-s honatya arra már nem tért ki, hogy a Fidesz pártelnöke, Orbán Viktor ugyancsak támogatta mind a nyolc szankciócsomagot Oroszország ellen, miközben a kormány és médiája ennek szöges ellentétét hangoztatja. 

Amellett, hogy a kormány embereket védő intézkedéseit hosszasan méltatta Rétvári még röviden a szociális szférát érintően is reagált, bár a konkrétumokat nem kötötte az ellenzéki képviselő orrára:

A kormány minden döntésénél szem előtt tartja a szociális ellátások működőképességének megőrzését, és a továbbiakban is egyeztetéseket folytat a terület képviselőivel.

Mindemellett a Rétvári-féle válasz végén ismét előkerült a Jobbik és a párt női politikusai, így ennek mentén az államtitkár merőben más irányba terelte az eredetileg a szociális gondozottakról szóló diskurzust:

„Kérem, Ön is inkább arra biztassa pártelnökét, hogy álljon ki végre a magyarok érdekei mellett, és a válság elmélyítése helyett a szankciók kivezetése és a béke megkötése ügyében járjon közbe a brüsszeli bürokratáknál. Ami pedig az egymás iránti szolidaritást illeti, erről Szabó Hajnalkának és Végh Noéminek is biztos van egy véleménye” – írta a szolidaritásról leckéztető Rétvári Bence.