Ander Balázs Rogán Antalnak: az első éjszaka jogát is bevezetnék?

Ander Balázs Rogán Antalnak: az első éjszaka jogát is bevezetnék?

Az uradalom már megvan. Jöhet a jobbágyság visszaállítása. Aztán a robot meg az első éjszaka jogának bevezetése. NERsevisztán, 2021.

Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője ezzel a címmel ismertette Facebook oldalán „A  Fideszisztán Döbrögijei, avagy hol a pofátlanság határa”? - írásbeli választ igénylő kérdését Rogán Antalnak, a miniszterelnök kabinetfőnökének.

Ebben Ander Balázs felidézte Rogán Antal új feleségének, illetve családjának a hozománynak sem utolsó 1,6 milliárd forintos földszerzését, ami után a jobbikos képviselő szerint a törvényi tiltás dacára kijár a „nagyméltóságú” titulus immár a miniszternek is.

Olyan szépen gyarapodik a NER uborkafájára felkapaszkodott egykori „parasztgyerekek” milliárdossá váló pereputtyának kastély- és földbirtokállománya. Élőerő nélkül azonban vajmi keveset ér az a roppant ingatlanvagyon, melynek láttán még a középkor tartományurai is elégedetten csettintenének

- írta levelében Ander Balázs, aki szerint elképzelhető, hogy a valamiért a feudalizmus iránt olthatatlan vonzalmat érző modern hűbéruraknak nem lesz elég bérrabszolgaság. Elvárják majd, hogy a munkaerőt az állam akár kényszer-intézkedésekkel biztosítsa, és előbb-utóbb még ingyen munkaerőt is követelnek.

Nagyméltóságú Miniszter Úr!

Tervezik-e az 1848. évi IX. törvénycikk visszavonását annak érdekében, hogy a jobbágyság és a robot, azaz a földesurak földjén végzett ingyenmunka visszaállíttassék?
Szándékoznak-e a jobbágyokat ismét röghöz kötni? II. József botor módon nem gondolt ugyanis a „nersevik nobilitásokra”, akik a 21. század elején szembesülhetnek a „jobbágyaik szabad költözködési jogából fakadó munkaerőhiánnyal…”
Fontolgatják-e „a berzenkedő jobbágyok” megfékezéséhez az 1848. évi XI. törvénycikk 4. §-át eltörölni, „a földesúri törvényhatóságot” polgári és büntetőügyekben visszahozni?
„Elképzelhető-e, hogy a pajzánabb s vigorózusabb nersevik potentátok kedvéért végül a ius primae noctis is bevezetésre kerül?”

A Jobbik politikusának ez utóbbi latinul megfogalmazott kérdése az első éjszaka joga, állítólagos egykori feudális szokásjoghoz fűződött némi iróniával, de például a Népszava riportja szerint Dédestapolcsányon nem értik, hogyan lett Rogán Antal új feleségének családja nagybirtokos. A helyiek azt mondták, soha nem műveltek földet és nem voltak túl sikeresek különböző vállalkozásaik sem. A család élete az eljegyzés után változott meg. Az após autót cserélt, házát felújították, a medencés, jacuzzis portát kamerákkal, elektromos kapuval védik.