Andy Vajna pöfékelhet tovább: az ÁSZ úgy, ahogy mindent rendben talált a Filmalapnál

De, azért nem tették közre a jogszabályban módon a megítélt támogatási összegeket.

A dokumentum emlékeztet: a 2011. június 1-jén létrejött kizárólagos állami tulajdonban lévő közhasznú nonprofit társaság fő feladata - a magyar filmgyártás támogatására szánt állami források elosztójaként - filmalkotások támogatása. Az ÁSZ szerint a Filmalap 2014. december 31-ig mintegy 25,6 milliárd Ft állami támogatást kapott. A Filmalapnál - egy 2,9 millió forintos tétel kivételével - nem volt olyan gazdasági esemény, amely a kormányzati szektor hiányára hatást gyakorolt volna.  A filmszakmai támogatások finanszírozására és a Filmalap saját működésére nyújtott támogatásokra kötött szerződések szabályosak voltak - áll a közleményben.

Az ÁSZ megállapította ugyanakkor, hogy a Filmalap a számviteli politika keretében elkészített szabályzatain jogszabályi változásokat nem vezetett át, számlarenddel 2014. évtől rendelkezett. Nem határozta meg továbbá a közhasznú és a vállalkozási tevékenysége bevételei és ráfordításai elkülönítésének belső szabályait. Az állami forrásból kapott támogatásokat a számviteli nyilvántartásokban keretösszegenként (filmszakmai támogatások nyújtására, működésre kapott forrás) nem különítették el az erre vonatkozó szerződésekben foglaltak ellenére. 2012-ben a részesedések, 2013-ban a követelések értékvesztésének elszámolása nem felelt meg a vonatkozó törvény előírásainak. Az információs rendszer kialakítása megfelelő, annak működtetése azonban hiányos volt. Az adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettség keretében nem tették közzé a közérdekű adatok egyedi igénylésének szabályait, az igénybe vehető jogorvoslati lehetőségeket, valamint a jogszabályban meghatározott honlapon a megítélt támogatási összegeket.

Az ÁSZ az MNV Zrt. vezérigazgatójának egy, a Filmalap vezérigazgatójának tíz javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. A Filmalap több, az intézmény működésével kapcsolatos kisebb jelentőségű hiányosságra vonatkozó megállapítással egyetért, ugyanakkor szakmailag vitatja a belső szabályozórendszerével kapcsolatos kritikus megállapítások helytállóságát, illetve a jelentésben szereplő - a nyilvántartásokkal kapcsolatos - hiányosságok meglétét.

Korábban kétmilliárd forintos költségvetési módosító javaslatot nyújtott be a Jobbik, hogy az Orbán-kormány által megszüntetett Magyar Történelmi Film Alapítvány újjáalakulhasson a Filmalap ötmilliárdos költségvetésének terhére. A Jobbik kifogásolta, hogy a közel egymilliárd forintból készült Veszettek című Gárda-ellenes propagandafilm, a tízezres nézőszámot sem érte el, azaz nézőnként százezer forintba került.