Az Alkotmánybíróság nem kifogásolta az orosz milliárdos angyalföldi beruházását

Az Alkotmánybíróság nem kifogásolta az orosz milliárdos angyalföldi beruházását

A kormánynak kedves döntés a XIII. kerületi önkormányzat szerint semmibe veszi a környéken élőket, ráadásul ez csak a befektetői érdekek kiszolgálására, a profit maximalizálására alkalmas.

Az Alkotmánybíróság (Ab) tárgyalás nélkül elutasította a XIII. kerületi önkormányzatnak Ruszlán Rahimkulov orosz nagyvállalkozó angyalföldi társasháza építése miatt benyújtott alkotmányjogi panaszát - írja a Népszava.

Még tavaly novemberben nyújtott be az önkormányzat alkotmányjogi panaszt a Népfürdő utca-Dagály utca-Jakab József utca-Bodor utca által határolt területre tervezett társasház építése miatt.

Az ingatlan egyik felére sportcsarnokot építene az Erdért Sportegyesület, míg a Népfürdő utcai részre az APR Bodor Projekt Ingatlanhasznosító Kft. húzna fel egy brutális méretű lakóépületet.

Bár eleinte a kerületi tervtanács „lélektelennek”, túlzónak és a környezetbe nem illeszkedőnek találta a koncepciótervet, de később az elutasító döntés után a kormány rendeletben gyorsan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a beruházást.

Mivel ezáltal még a korábbinál is eltúlzottabb beépítést tettek lehetővé a kötelező zöldterület méretének csökkentésével, 

így a kerület teljesen szakmaiatlannak tartotta a döntést, amely semmibe veszi a környéken élőket, ráadásul ez szerintük csak a befektetői érdekek kiszolgálására, a profit maximalizálására alkalmas.

A XIII. kerület ezt követően fordult Ab-hoz, ám a testület panasz befogadásáról döntő tanácsának október 25-én kelt végzése szerint 

a beruházás nem sérti az egészséges környezethez való jogot sem, mivel az Alaptörvény egyrészt csak „a visszalépést tiltja a környezetvédelem egyszer már elért védelmi színvonalától”, másrészt ez az alapjog természeténél fogva csak az embereket illeti meg, jogi személyt, jelen esetben az önkormányzatot nem. 

- magyarázták a döntés okát.

Jelen pillanatban tehát semmilyen akadálya nincs annak, hogy az orosz mágnás megvalósítsa az angyalföldi beruházást, ami azonban nem az egyetlen ilyen projektje. Az egykori Láng Gépgyár területén megvalósuló beruházás tavaly novemberben lett a kormány rozsdaövezeti programjának első kedvezményezettje, így az orosz milliárdos számtalan építési szabály alól felmentve, gyorsított pályán építhet új városnegyedet a Váci út mellett - emlékeztet a lap.

A Rahimkulov-féle beruházás tervei szerint a 12 ezer négyzetméteres telekre összesen 327 lakás épül nettó több mint 16 ezer négyzetméteren, és a legmagasabb pontján a 29 méteres társasház 4-6-8 emeletes lesz. A lakásokat átlagosan 50 négyzetméteres alapterületűekre tervezik, de csaknem felerészben nem lesznek nagyobbak 35, illetve 45 négyzetméteresnél. Ezenfelül parkolót és üzlethelyiségeket is létesítenek majd.