Forradalmat hirdettek az édesanyák a méltó körülményekért

A molinóra a részt vevő édesanyák felírhatták az igényeiket és elvárásaikat, így üzenve a kormánynak és a társadalomnak. Többek közt

családbarát munkahelyeket, méltó körülményeket a szüléshez, normális állapotú és elegendő nyilvános illemhelyet és igazságos családtámogatási politikát kértek.

"Vannak az anyáknak olyan csoportjai, akik nevetségesen kicsi támogatást kapnak ahhoz képest, hogy milyen élethelyzetben vannak. Ilyenek az egyedülálló anyák, vagy gyereküket egyedül nevelő anyák, ilyenek a sérült gyerekeket nevelő anyák, mondhatnák hogy szülők, de túlnyomó többségében azért anyák viszik a hátukon ezt az egészen elképesztő terhet"

- mondta el Réz Anna szervező.

Erre a problémára egyébként az idegrendszeri betegséggel küzdő gyermekek szüleit tömörítő Lépjünk, hogy léphessenek egyesület múlt héten egy megrázó rövid videóval hívta fel a figyelmet. Az érdekvédők azt szeretnék elérni, hogy ezek a szülők ápolási segély helyett foglalkoztatási jogviszonyt kapjanak.

Megrázó videóban mutatják be, miért teljes értékű munka egy sérült gyermek gondozása

A Lépjünk, hogy léphessenek közhasznú egyesület Facebookon közzétett videójában egy CP-s kisfiút gondozó szülő mindennapjaiba nyerhetünk megrázó betekintést. Farkas Krisztina elmondja: ez tulajdonképpen egy háromszor nyolc órás műszak, hiszen gyermekének éjjel-nappal szüksége lehet segítségre. Ezért ma legfeljebb 52.812 forint segélyt lehet kapni, ami az emelt családi pótlékkal együtt 75.812 forint.

Az Anyaforradalmon megjelentek ellenzéki politikusok, többek közt Szabó Tímea, Dúró Dóra és Bősz Anett is. A Párbeszéd társelnöke szerint a miniszterelnök megállapodási szándéka a nőkkel képmutató.

Nyolc éve semmilyen szövetséget nem akart velünk kötni, semmilyen konzultációt nem folytatott velünk. Most, hogy egyáltalán nem javulnak a demográfiai mutatók, most rájött, hogy hoppá, akkor lehet, hogy mégiscsak meg kéne hallgatni a nőket. Úgyhogy én meglehetősen cinikusnak és lekezelőnek tartom továbbra is Orbán Viktor hozzáállását a nőkhöz, akinek 2010-ben az volt az első gondolata a nőkkel kapcsolatban, hogy maradjunk a konyhában a fakanál mellett

- hangoztatta Szabó Tímea.

A Jobbik szerint a kormány családpolitikájában nem történt meg a szemléletváltás.

"Magyarország még mindig le van maradva például a rugalmas munkaidő, részmunkaidő, távmunka tekintetében, amely segítené az anyáknak a munkahelyi teendőinek és a családi teendőinek az összehangolását. Ebben úgy gondolom, hogy van még hova fejlődnie Magyarországnak, és ez több gyermek vállalását is eredményezné, hiszen össztársadalmilag azt mondhatjuk el, hogy Európában ott sikerült a demográfiai helyzeten pozitív irányba változtatni, ahol több nőnek sikerült a munkaerő piacra való visszatérését elősegíteni illetve támogatni

- véli a párt országgyűlési képviselője, Dúró Dóra.

(Fotó: Anyaforradalom Facebook-esemény/Takács Flóra)