A gyermek áldás

Fiatal édesanyák, kismamák mesélték el a Bar!kádnak történetüket a gyermekvállalás örömeiről. 

– A gyermek áldás elnevezésű kampányával szeretné hangsúlyozni a család mint a nemzet alappillérének fontosságát a Jobbik Ifjúsági Tagozat, célunk, hogy megmutassuk a fiatalon való anyává és apává válás szépségét, ezáltal ösztönözve a húszas éveikben járókat is a gyermekvállalásra. Magyarországon a népességfogyás óriási probléma, amivel foglalkoznunk kell, és nekünk, fiataloknak felelősségteljesen részt kell vállalnunk nemzetünk építésében. Elsődlegesen szeretnénk elérni, hogy a korosztályunk között az általunk vallott értékrendet népszerűvé tegyük, ezért a hasonló kampányaink mellett – mint például a határon túli magyarság megsegítése érdekében indított vagy környezetvédelmi akciónk – indítjuk el a családalapítás fontosságára felhívó akciónkat – mondta el a Bar!kádnak Lengyelné Varga Kitti, a Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke.
 
Először a Jobbik IT-s és környezetükben lévő fiatal anyukák történeteikkel rámutatnak, hogy különböző élethelyzetektől és körülményektől függetlenül a gyermekvállalás áldás, és valódi értelmet ad az életnek. A sorozat következő részeként az apukák is nyilatkoznak az átélt élményekről. Ezt követően egyéb internetes felületeken jelennek meg kampányukkal, illetve egy kiadvánnyal is készülnek.
 

Molnár Enikő: Egy babának anyára és apára van szüksége

– Nem tervezett baba volt, de annál jobban örültünk neki – kezdte mesélni lapunknak történetét a 24 éves Molnár Enikő, aki a hét hónapos Anna édesanyja. A baba friss párkapcsolatba érkezett, azonban nem volt kérdés, hogy megtartják-e. A fiatal nő előző párjával szintén próbálkozott, de nem jött össze a kicsi. – Éppen egy kivizsgálásra mentem, amikor az orvos közölte, gyereket várok. Nagyon meglepődtünk a jelenlegi párommal, hiszen előtte nem sikerült teherbe esnem. Ennek függvényében biztos voltam, hogy megtartom – mondta el Molnár Enikő.
 
– Akkor kezdtük el tervezni a közös életünket és akkor költöztünk össze – emlékezett vissza az édesanya, aki szerint nem volt fiatal a gyermekvállaláshoz, hiszen szüleink és nagyszüleink húszas éveik legelején belevágtak a családalapításba. – Azt gondolom, a nők életében ez a legideálisabb kor, amikor gyereket vállalhatnak – hangsúlyozta Molnár Enikő.
 
Úgy látja, manapság javuló tendenciát mutat a gyermekvállalási kedv a húszas éveikben járó nők körében. – Ismét trend lett a fiatalok körében a korai családalapítás, kortársaim közül sokan állapotosak – jegyezte meg.
 
Enikő elárulta, keménynek tartja az anyaságot, nem unatkozik a pici mellett, de mindenért pótolja gyermeke mosolya és szeretete.
 
Molnár Enikő fontosnak tartja, példát mutasson abban, hogy fiatalon is lehet vállalkozni az anyaságra és reméli, minél többen követik példáját. Azt is elmondta, hogy párja korábban azt gondolta, a gyermekvállaláshoz szükséges a lakás és az autó. A biztonságos anyagi háttér a gyermek születése előtt néhány héttel megszűnt, hiszen a 29 éves férfit kirúgták munkahelyéről, azonban ezt a helyzetet is meg tudták oldani. Szerinte túlságosan anyagias világban élünk, olyan dolgokat szeretnének belénk sulykolni, hogy „ezt vedd meg a gyerekednek, mert ha nem, akkor nem is vagy jó szülő”.
 
Végül hozzátette: – Úgy érzem, sokan azért nem mernek gyermeket vállalni, mert csak azt látják, milyen sokba kerül. Közben néhány kis ruhácskán, pelenkán és édesanyja által nyújtott táplálékon kívül nem sok mindenre van szüksége. Sokan túldimenzionálják, hogy bizonyos dolgokat meg kell venni. Persze, vannak alapvető dolgok, ami nélkülözhetetlen egy kisbaba számára, de legfőképp egy anyára és egy apára van szüksége. Ezt semmilyen pénzzel vagy vagyonnal nem lehet pótolni.

Antalics Diána: A gyermek teszi teljessé az életet

– A párommal már öt éve együtt voltunk, amikor kiderült, hogy gyermeket várok – mesélte a Bar!kádnak a 25 éves Antalics Dia, a nyolc hónapos Bánk István édesanyja. – Meglepetés baba volt, mert még nem terveztük, illetve terveztük, csak későbbre – mondta el a fiatal nő. Dia akkor már befejezte a főiskolát és egy újabb képzésre járt a Budapesti Gazdasági Főiskolára, melyet a pici születése miatt félbehagyott, de nem bánja, mert úgy véli, az nem az ő világa volt. A húszas évei közepe felé járó Dia diákmunkákat végzett, míg párjának már állandó állása volt. – Meg sem fordult a fejünkben, hogy elvetetjük, nagyon örültünk neki. A párom pezsgőt bontott, amikor kiderült, én viszont kicsit megijedtem, de az első sokk után végül felszabadultam – meséli a fiatal édesanya.
 
Antalics Dia barátait meglepte, hogy a lány babát vár, azt gondolták róla, hogy először karriert fog építeni. A fiatal nő szerint a munka és gyermekvállalás nem zárják ki egymást. – Nem tudok három évet itthon maradni, az biztos, de majd megszervezzük úgy, hogy a picinek és nekünk is jó legyen. Az anyaság a karrierre is pozitív hatással van, hiszen felelősségteljesebb és komolyabb lettem.
 
Reménykedem benne, hogy lesz olyan munkáltató, aki ezt felismeri – jegyezte meg. Dia azt állítja, a baba születése után sem áll meg az élet. – Attól még hogy babánk van, ugyanúgy összejárunk a barátainkkal, csak nem esti programokat szervezünk, hanem délutániakat.
 
Mint az édesanya elmondta, azért vesz részt a Jobbik IT kampányában, mert fontosnak tartja, hogy felismerjék a fiatalok, a gyermek teszi teljessé az életet. Úgy véli, a liberális szinglifelfogás abszolút család- és nemzetellenes.

Ámon Krisztina: A gyermek mindig tanít

Krisztináék harmadik lányukkal babáznak éppen, nagyon örültek, hogy ugyanolyan nemű a pici, mint testvérei, hiszen az eddigi módszerek most is beváltak. – A két nagyobb lányom is nagyon várta, hogy lehessen babázni és öltöztetni a kicsit, ráadásul anyagilag is előnyös, hiszen a nagyobbaktól örökli a ruhákat – mesélte el a 34 éves Ámon Krisztina, aki első gyermekét 23 évesen szülte. A pici kilenc évvel később született, mint a fiatalabb nővére, szülei tervezték, de nem akart megfoganni. – A Jóisten most küldte hozzánk. Úgy gondoltuk, ha jönni akar, akkor jön, ha nem, akkor pedig még nincs itt az ideje – jegyezte meg Krisztina, akitől azt is megtudtuk, párjával mindig is nagy családra vágytak.
 
Úgy véli, ma már sokan később vállalnak csak gyermeket, mert azt sugározzák feléjük, hogy a családalapítással feladják a szabadságukat. – Ez valóban egy óriási felelősség, de ezzel együtt rengeteg olyan örömet okoz, amit semmi nem pótolhat. Ráadásul szerintem nagyon fontos, hogy többen legyenek testvérek, mert mindig lesz egy olyan kapaszkodójuk, akivel együtt nőnek föl. Akkor is ott lesznek egymásnak, ha jó vagy rossz időszakot élnek át – hangsúlyozta Ámon Krisztina.
 
Szerinte még egy gyermek esetében is, de háromnál főleg hangsúlyosan igaz, hogy a szülők példamutatásának óriási szerepe van. – A gyermek ne kirakatként szolgáljon, otthon is legyünk olyanok, amilyenek a külvilág előtt, viselkedjünk úgy, ahogy szeretnénk, hogy majd ők viselkedjenek – mutatott rá Krisztina, aki szerint óriási örömet jelent az a csicsergés, ami folyamatosan körülveszi és az, hogy gondoskodhat a gyerekeiről. – Csodálatos érzés, ahogy olyan odaadóan és szeretetteljesen felnéznek rám. Ez az igazi önzetlen szeretet. A gyermek mindig tanít – jegyezte meg az édesanya, aki azért vesz részt a kampányban, hogy példát mutasson azzal, hogy 34 évesen már három gyermek édesanyja, és emellett lehet feleség és dolgozó nő is, nem kell semmit kizárnia az életéből. – Nagyon jó érzés volt, amikor az egyik lányomat megkérdezték az általános iskolában, hogy mi szeretne lenni, és ő azt mondta, hogy anya – mondta el végül.

Krizsánné Stiffl Barbara: Már korábban belevágtam volna, ha tudom, hogy ilyen jó

Barbara már 2 éve van együtt férjével, 2013 májusában házasodtak össze, első gyermekük még az év szeptemberében megszületett, a második 2015 januárjában. – Nem terveztük a picit, a férjem nagyon szerette volna már, én még vártam volna vele egy kicsit, de aztán mégis jöttek – mesélte a 27 éves édesanya, akitől azt is megtudtuk a babák ideális körülmények közé érkeztek, hiszen akkor már volt saját házuk és mindkettőjüknek fix munkahelye is.
 
– Azt hittem, hogy nehezebb lesz az anyaság, például az éjszakai felkelések miatt, de aztán pillanatok alatt belejöttem. Rengeteg mindent tanultam a gyerekektől. Például egyáltalán nem voltam türelmes ember, ám idővel ebben is változtam. De azt is csodálatos átélni, ahogy látom őket fejlődni. A nehézségek eltörpülnek az örömök mellett – hangsúlyozta Barbara.
 
A fiatal nő úgy gondolja, sokan azért nem vállalnak gyereket harmincas éveik előtt, mert előtérbe helyezik a tanulást, a diploma megszerzését és a karriert. Krizsánné Stiffl Barbara viszont azt mondta, ha tudta volna, hogy ilyen jó dolog a gyermekvállalás, akkor már korábban is belevágott volna. Szeretné megmutatni a fiataloknak, hogy nem szabad sokáig várni a gyermekvállalással, mert fiatalon másképpen éli meg ezt az ember, mint 33-34 évesen. – Karriert a gyerekek mellett is lehet építeni. Ha adhatok egy tanácsot, ne várjanak arra, hogy mindenük meglegyen, mert olyan úgysem lesz. Mindig szükség lesz valamire, de ez így van rendjén – osztotta meg véleményét az édesanya.

Schön Karolina: Az anyaság az élet értelme

A 33 éves Karolina és párja 2011-ben házasodtak össze, már akkor tervezték a babát, de nem jött nekik össze. – Elmentem orvoshoz és ott derült ki, hogy van a méhemen egy elváltozás, azt megműtötték. Aztán kiderült, hogy pajzsmirigy-rendellenességben és inzulinrezisztenciában szenvedek, majdnem másfél éves tortúra volt az, amíg gyógyszerrel és diétával ezt beállították, és utána már érkezett a pici – mesélte lapunknak a nyolc hónapos Boglárka édesanyja.
 
A baba ugyan nehezen jött össze, de ideális körülmények közé született, biztonságos egzisztenciába érkezett. Karolina fel tudott készülni arra, amivel az anyaság jár, hiszen több barátnőjének is van már gyereke, de a pici érkezése így is tartogatott meglepetéseket számára. – Az elején kicsit nehezebb volt, amikor két-három óránként kelt fel éjszaka vagy amikor sírt és nem tudtuk, hogy éppen mi a baja, éhes vagy fáj a hasa. De most már egyre könnyebb – mondta el Karolina, aki szerint erre nem lehet felkészülni, ezt meg kell tapasztalni, de minden nőnek csak ajánlani tudja a gyermekvállalást. Már korábban is szívesen vált volna anyává, de akkor még nem talált hozzá megfelelő partnert. Schön Karolina úgy véli, hogy az anyaság az élet értelme, aminek minden egyes napja örömet okoz.

Kemenárné Kincses Mária: Magyarország egyik legsúlyosabb problémája a népességcsökkenés

Mária 26, férje 37 éves, tavaly házasodtak össze, és már rögtön az esküvő után szerettek volna babát. Alig kellett 3-4 hónapot várniuk, máris örömhírrel szolgálhattak környezetük számára. Marcsi úgy véli, kismamának lenni a legtermészetesebb állapot.
 
– Az elején pár hét picit nehezebb volt az émelygés miatt, de azóta semmiben nem akadályoz, ugyanúgy tudunk menni kirándulni, vagy találkozhatunk a barátainkkal. Szerencsére nagyon jól viselem, de lehet, hogy az is hozzájárul ehhez, hogy még fiatal vagyok, így a szervezetemnek is könnyebb – mondta el Kincses Marcsi, aki arról számolt be, hogy a környezetében is sokan vágnak bele fiatalon a családalapításba.
 
Kincses Mária tisztában van vele, hogy a tendencia azt mutatja, a gyermekvállalás időszaka kitolódik. – Ez az elanyagiasodott világ is tehet arról, hogy a nők először lakást, autót szeretnének. Régen nem így volt, sok idős embertől azt halljuk, hogy egy szobában éltek és mégis meg tudták oldani. A mai világban átalakult az értékrend. Ráadásul nagyon jellemző, hogy sokan elkezdenek számolni, ha szóba kerül a gyerekvállalás. Van kiadás, de nem óriási összeg – osztotta meg tapasztalatait a kismama.
 
Marcsi saját tapasztalata alapján úgy gondolja, ha valakiről kiderül, hogy állapotos, akkor a környezetéből folyamatosan érkeznek az ajándékok, így a szülőknek sokszor alig kell vásárolniuk valamit a kis jövevénynek. – Nagyon megrémíti az embereket, hogy a gyermekvállalás micsoda összegbe kerül, és tartanak attól is, ha megszületik a baba, akkor sehova nem tud majd elmenni, csak a pelenkázás marad. Persze, az első pár hónapban ez van, de aztán látom, hogy babával is ugyanúgy lehet programokat szervezni – jegyezte meg Marcsi.
 
A kismama fontosnak tartja, hogy részt vegyen a kampányban, mert úgy véli Magyarországon az egyik legsúlyosabb kérdés a népességcsökkenés.

Takács Mónika: Kocsma helyett játszótér

Még egyetemre járt a 24 éves Takács Mónika, amikor kiderült, hogy babát vár. Bár 27 éves párjának volt állandó munkahelye, de a gyermekvállalást későbbre tervezték. – A klasszikus sorrendet szerettük volna betartani, esküvő, aztán baba, de az események végül felcserélődtek – mesélte lapunknak Mónika, aki arról számolt be, hogy a kicsi érkezése semmiben nem akadályozza, az iskolát ugyanúgy folytatta, már csak az államvizsgája és a szakdolgozat megírása maradt hátra.
 
A fiatal édesanya elmondta, az anyagi szempontok sem ijesztették el a gyermekvállalástól, hiszen félre is tettek, amikor megtudták, hogy babát vár, de a pici nagyszüleitől is rengeteg segítséget kaptak.
 
– Én mindig is úgy képzeltem el, hogy fiatalon szeretnék anyuka lenni, úgyhogy nagyon örülök, hogy így alakult az életem. A velem egykorúak még leginkább buliznak, pályakezdők, de én akkor sem érzem, hogy lemaradnék bármiről is. Akikkel eddig tartottuk folyamatosan a kapcsolatot, ők most is jelen vannak a mindennapjaimban, csak mi legfeljebb nem kocsmába megyünk, hanem egy játszótérre és ott beszélgetünk – mondta el Mónika, aki úgy látja korosztályában sokan nem mernének még ilyen fiatalon gyermeket vállalni. Vélekedése szerint sokan féltik a karrierjüket, a lányok 23-24 évesek, mire kikerülnek a felsőoktatásból, akkor még el kell kezdeniük állást keresni, majd néhány év munkaviszony után jogosultak csak a támogatásokra. Mónika azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiúk is egyre később válnak éretté az apaságra, arra, hogy úgy érezzék, fenn tudnak tartani egy családot.
 
Takács Móni azért vállalta, hogy részt vesz a kampányban, mert szeretné megmutatni, hogy a gyermekvállalás nemhogy már egészen korán megvalósítható, de teljessé is teszi egy fiatal nő életét.
 
 
Sinkovics Szilvia
 
Megjelent a Bar!kád hetilap korábbi számában.