Árvíz: Budapesten pénteken tetőzhet a Duna

Árvíz: Budapesten pénteken tetőzhet a Duna

A Duna tetőzését a Szigetközben csütörtökre, Esztergomnál csütörtök éjjel vagy hajnalra várják a szakemberek, míg Győrnél a Rába fog magasan tetőzni. Fotók.

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei az árra – mondta a szervezet szóvivője kedd reggel a Kossuth rádióban a mostani rekordárvíz kapcsán.

(Fotó: A Duna Gönyűnél. Béli Balázs/Alfahír)

Siklós Gabriella kiemelte, a vízügy munkatársai ahol kell, megerősítették, megmagasították a töltéseket. A védekezés jól halad, a munkát az elmúlt években megvalósult fejlesztések is segítik – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a 2013-as árvíz után megerősítették a töltéseket, azok a munkálatok "most igazán kifizetődőek", mert a töltések nagyon jó állapotban vannak.

Az OKF az ország más területeiről is vezényelt át vízügyi szakembereket, szombaton több mint 500-at, hétfőn pedig további 300-at.

Nagy erőkkel vannak jelen a vízügyes műszaki irányítók és "vészőrök" is, emellett több mint kétszázan irányítják és koordinálják a munkákat, tehát több mint ezer vízügyes most már 24 órában védekezik és dolgozik – mondta a szóvivő.

(Fotó: A Duna Gönyűnél. Béli Balázs/Alfahír)

Siklós Gabriella kiemelte: a Lajta esetében Mosonmagyaróvárnál elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót. Figyelik az előrejelzéseket, a modelleket, "de most óráról órára még mindig egy picit változik a helyzet" – tette hozzá.

A szükségtározó megnyitására azért lehet szükség, mert az árvízcsúcsot "jó időben, jó pillanatban kell megskalpolni (...) egyébként nem segít a beavatkozás"

– fogalmazott.

A szóvivő kitért arra is, hogy a Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd.

(Fotó: A Rába Győrnél. Béli Balázs/Alfahír)

Siklós Gabriella beszélt arról is, hogy a Duna vízgyűjtő területén kedden elállhat az eső, ugyanakkor kérdéses, hogy a hóolvadás mikor kezdődik.

A szóvivő az M1 kedd reggeli műsorában elmondta, hogy a Duna tetőzését a Szigetközben csütörtökre várják.

Esztergomnál csütörtök éjjel, péntek hajnalban, Budapesten péntek éjszaka, szombat hajnalban, Bajánál és Mohácsnál pedig a következő héten tetőzhet a folyó

– jelezte.

(Címlapkép: A Mosoni Duna Győrnél 2024. 09. 16-án. Béli Balázs/Alfahír)