Átadták a felújított Lánchidat, Karácsony csodának látja

Átadták a felújított Lánchidat, Karácsony csodának látja

A frissen átadott híd végre megnyílt pénteken a gyalogosok előtt is.

Megejtették a Lánchíd ünnepélyes átadását pénteken, az esemény megnyitóján Karácsony Gergely a hidat többek közt az "összetartozás és egység szimbólumának" nevezte, és a főpolgármester azt kívánta, hogy "ne árnyékolják be kisszerű politikai viták" ezt a szép pillanatot.

"A Lánchíd egy csoda, ezt a csodát most minden nap minden budapesti és minden Budapestre látogató megcsodálhatja"

- fogalmazott a hídátadást már előzőleg is történelminek aposztrofáló Karácsony, majd a beszédét követően a Lánchíd egyik csavarkulcsát átadta Fazekas János hídmesternek.

A főpolgármester felidézte, hogy a Budapesti Lakógyűlés néven indított online konzultáció során a fővárosiak többsége arra szavazott, hogy a Dunát átszelő hidat ne nyissák meg az autóforgalom előtt. Akkor egyébiránt a szavazásra jogosultak 9 százaléka mondott véleményt a kérdéskörben, így ezentúl a gyalogosok mellett csak buszok, taxisok és biciklisek használhatják a hidat.

Az élő videóban bejelentkező Karácsony Gergely újfent közölte, hogy határidőn és költségkereten belül újították fel a Lánchidat. A híd felújítása két év öt hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került összesen.

(Címlapkép és fotók: Karácsony Gergely a Lánchíd átadásán 2023. augusztus 4-én - Béli Balázs/Alfahír)