Karácsony bejelentette: megnyitják a Lánchidat pénteken a gyalogosok számára

Karácsony bejelentette: megnyitják a Lánchidat pénteken a gyalogosok számára

A híd átadására történelmi pillanatként tekint a főpolgármester.

Augusztus 4-én, pénteken megnyitják a gyalogosok előtt a felújított Lánchidat – jelentette be Karácsony Gergely hétfői Facebook-posztjában.

A főpolgármester bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a Lánchíd felújítása másfél hónappal a határidő előtt, költségkereten belül készült el. Közlése szerint a híd két oldalán végigfutó járdák átadása egyúttal a Lánchíd szerkezeti és műemléki rekonstrukciójának végét is jelenti.

Ez szerinte történelmi pillanatként értékelhető Budapest és hazánk életében is, egyúttal a nemzet büszkeségének nevezte az újjáépített hidat.

Emellett a BKK azt emelte ki a dunai átkelőről szóló közleményében, hogy az újjáépített híd megkapta a teljes körű forgalomba helyezéshez szükséges hatósági engedélyeket. Továbbá arra is kitértek, hogy a Fővárosi Önkormányzattal együtt később részletesen tájékoztatnak majd az átadás napjára tervezett programokról.

A Lánchíd felújítása még 2021 márciusában kezdődött, ekkor zárták le a gyalogosjárdákat. Karácsony Budapesti Lakógyűlés néven indított a fővárosiak részére online konzultációt, mely során a szavazásra jogosultak 9 százaléka nyilvánított véleményt a kérdéskörben. Erre hivatkozva határozott úgy a főváros, hogy autómentes lesz Lánchíd, így a gyalogosok mellett csak buszok, taxisok és biciklisek használhatják majd a Dunát átszelő hidat.

(Címlapkép: Lánchíd - Unsplash)