Átverés: már az állami beszerzési ár ötszörösébe kerül a lakossági piaci gázár

Átverés: már az állami beszerzési ár ötszörösébe kerül a lakossági piaci gázár

Óriásit nyerészkedik az Orbán-kormány a kilencedik hónapja folyamatosan csökkenő orosz importgáz árán.

Újabb információk láttak napvilágot az Orbán-kormány egyik legnagyobb átverésével kapcsolatban, az úgynevezett rezsicsökkentésről. A legfrissebb uniós statisztika alapján a 24.hu azt írja:

Miközben a hazai lakossági gáztarifák egy éve változatlanok, kilencedik hónapja folyamatosan esik az orosz importgáz ára, a Magyarországra érkező orosz földgáz köbmétere júliusban kerekítve 125 forintba került.

A 125 forintos júliusi köbméterár

🔴 már csak 1,2-szerese a rezsicsökkentett, 102 forintos köbméterárnak,

🔴 viszont ennek több mint az ötszöröse a lakosságnak az átlagfogyasztás felett felszámított 676 forintos tarifa,

🔴 illetve csupán a nyolcada annak az 1020 forintos „világpiaci árnak”, amelyet a kormány a tavalyi energiacsúcs idején talált ki, és amihez igazodva átszabták a rezsitarifákat múlt év augusztusában.

A cikkből kiderült: júliusban az orosz importgáz-számla összesen 135 millió euró, vagyis bő 51 milliárd forint volt. Ez idén messze a legalacsonyabb összeg, januárban ugyanis hasonló mennyiségért még négyszer ennyit, 549 millió eurót kellett fizetni.

Érdemes azt is hozzátenni, hogy akár 1800 milliárd forinttal magasabb lehet a költségvetési hiány idén, mint amennyivel a kormány néhány hónapja tervezett.

(Címlapkép: A Mol algyői olajfőgyűjtője 2022. november 28-án. Még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetőségét - mondta Kardos László, a társaság algyői termelési régió vezetője újságíróknak a helyszínen. MTI/Szigetváry Zsolt)