Fejtörést okozhat Kurznak, hogy kivel alakítson kormányt

Fejtörést okozhat Kurznak, hogy kivel alakítson kormányt

Továbbra sem lehet tudni, hogy a türkizkék titán mely párttal vagy esetleg pártokkal akar majd koalíciós partnerként együttműködni.

Hiába győzött fölényesen az Osztrák Néppárt (ÖVP) vasárnap az előrehozott parlamenti választáson, Sebastian Kurzra nehéz koalíciós tárgyalások várnak – közölte az Euronews. Továbbra sem lehet tudni, hogy a türkizkék titán mely párttal vagy esetleg pártokkal akar majd koalíciós partnerként együttműködni.

„Csodálatos ez az eredmény. Történelmi nap ez a Néppártnak Ausztriában. Rendkívül hálásak vagyunk az emberek támogatásáért”

- idézte Kurzot az Euronews.

Az ÖVP a voksok 38,4 százalékát szerezte meg a vasárnapi előrehozott választáson, ugyanakkor ez még nem elég a kormányalakításhoz. Lehetséges koalíciós partner lehet a választások másik nagy nyertese, a Zöldek, amely a legutóbbi, 2017-es választásokon kiesett a parlamentből, most viszont 12,4 százalékot kapott.

Az osztrák szociáldemokratákkal (SPÖ) szinte kizárt az együttműködés. Történelmi mélypontot jelentő 21,5 százalékot kaptak. Pamela Rendi-Wagner, a SPÖ elnöke elismerte: pártja nem a kívánt eredményt érte el.

Az Ibiza-botrány miatt megroggyant korábbi koalíciós partnerrel, az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) való együttműködés esélye is csökkent. A párt 20 százalék alá esett, és csaknem 10 százalékponttal gyengült a 2017-es választásokhoz képest, 17,3 százalékot szerzett. Az FPÖ ellenzéki szerpere készül, de az sem kizárt, hogy a belső feszültségek szétszakítják a pártot.

Szóba jöhető opció Kurz számára még az is, hogy a Zöldek mellett a liberális NEOS-sal is szövetségre lép.

„A választási lehetőségeit hívhatjuk pestisnek, kolerának vagy ebolának, egyik sem igazán kedvező neki. Ha a Zöld párttal fog össze, az nem lenne stabil, sok olyan téma van, amelyben a Zöldek és a Néppárt ellentétes álláspontot képviselnek”

- nyilatkozta Thomas Hofer politikai elemző.

Az Euronews rámutat: a környezetvédelem ügyének középpontba kerülésének köszönhetően újabb európai fővárosban lehetnek királycsinálók a Zöldek.

Darren McCaffrey, az Euronews tudósítója szerint a felemelkedő Zöld párt segíthet megváltoztatni a megszokott politikát, miután népszerűnek bizonyult a fiatalabb, kozmopolita szavazók körében.

„Ugyanakkor a populista jobboldalra nyomás nehezedik, bár az idősebb és falusi szavazók közül továbbra is sokan támogatják”

- vélekedett a tudósító.