Az amerikai elnök további támogatást ígért Izraelnek

Az amerikai elnök további támogatást ígért Izraelnek

Joe Biden állítása szerint azon is fáradozik, hogy "az ártatlan palesztin civilek több humanitárius segélyt kapjanak".

További amerikai támogatást ígért Joe Biden elnök Izraelnek a Hamász gázai palesztin terrorszervezet ellen vívott harcában hétfő este Washingtonban, írja az MTI.

"Amint az (október 7-i, Izrael elleni) támadás után mondtam, elkötelezettségem a zsidó nép biztonsága iránt rendíthetetlen" - mondta Biden a zsidó hanuka ünnep alkalmából a Fehér Házban rendezett fogadáson mintegy 800 vendég előtt.

Az Egyesült Államok támogatni fogja Izraelt, amíg az ország meg nem szabadul a Hamásztól

- jelentette ki.

Hangsúlyozta: nem szűnik követelni a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedését. "Nem hagyom abba, amíg mindannyian haza nem térnek" - mondta. Hozzátette: egyidejűleg azon is fáradozik, hogy "az ártatlan palesztin civilek több humanitárius segélyt kapjanak".

Biden bírálta a világszerte tapasztalható antiszemitizmust. "Egy antiszemita hullám van Amerikában és az egész világon. Visszataszító" - fogalmazott. "Amerikában nincs helye a gyűlöletnek" - fűzte hozzá.

A hanuka ünnepen (a fény ünnepén) a zsidók a második jeruzsálemi templomnak a görögök ellen ie. 164-ben aratott győzelmük utáni újraszentelésére emlékeznek . Az ünnep az idén december 15-ig tart.

(Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott túszok első csoportjának szabadon engedéséről beszél a Massachusetts állambeli Nantucketben 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tűzszünet Izrael és a Hamász között. MTI/AP/Stephanie Scarbrough)