Az EU aggódik a fokozódó izraeli-palesztin erőszakhullám miatt

Az EU aggódik a fokozódó izraeli-palesztin erőszakhullám miatt

Az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője szerint az EU-t "megdöbbentették" a vasárnap és hétfőn elkövetett terrortámadások, amelyek a sebesültek mellett három izraeli civil életét követelték.

Az Európai Unió arra szólít fel minden felet, hogy tartózkodjon az izraeli-palesztin erőszakhullámot fokozó cselekedetektől - közölte az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán.

Közleményében az uniós illetékes hangsúlyozta:

az Európai Uniót komoly aggodalommal tölti el az Izraelben és a megszállt ciszjordániai területeken folytatódó erőszakhullám.

"Felszólítunk minden felet, hogy törekedjen a helyzet enyhítésére, és tartózkodjon az olyan cselekedetektől, melyek fokozhatják az erőszakot" - áll a közleményben.

A szóvivő fogalmazása szerint az EU-t "megdöbbentették" a vasárnap és hétfőn elkövetett terrortámadások, amelyek a sebesültek mellett három izraeli civil életét követelték. Az Európai Unió határozottan elítéli a terrorizmus minden formáját

- tette hozzá.

Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti megbízottja hétfőn, a Biztonsági Tanács New York-i ülésén azt mondta: idén több mint 200 palesztin és csaknem 30 izraeli vesztette életét az izraeli-palesztin konfliktusban, többen, mint tavaly egész évben. Az áldozatok száma 2005 óta most a legmagasabb - közölte.

(Címlapkép: Amir Ahmed Halifa 27 éves palesztin férfit temetik a ciszjordániai Nábluszban lévő al-Ein palesztin menekülttáborban 2023. augusztus 10-én. Halifát a Náblusz térségében hadműveletet végrehajtó izraeli katonák lőtték le Zavatában, mert állításuk szerint tüzet nyitott rájuk. MTI/EPA/Alaa Badarneh)