Az EU támogatásáról biztosította Zelenszkijt a spanyol kormányfő

Az EU támogatásáról biztosította Zelenszkijt a spanyol kormányfő

Volodimir Zelenszkij nagyobb nemzetközi figyelmet kért a délkelet-ukrajnai létesítményben kialakult helyzet kapcsán, és szankciókat sürgetett az orosz állami atomipari vállalat, a Roszatom ellen.

Ismételten az Európai Unió támogatásáról biztosította Ukrajnát szombaton, a spanyol soros EU-elnökség első napján Kijevben tett látogatásán Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

"Ami az Európai Uniónak az Ukrajna csatlakozásával kapcsolatos álláspontját illeti, jelenlétem a hat hónapos elnökség első napján az uniós intézmények világos és egyértelmű politikai elkötelezettségét bizonyítja" - jelentette ki Pedro Sánchez Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

"Spanyolország ismételten támogatásáról biztosítja Ukrajna uniós tagjelöltségét, amely a spanyol uniós elnökség egyik prioritása lesz"

- áll a Pedro Sánchez és Volodimir Zelenszkij által elfogadott közös nyilatkozatban.

Volodimir Zelenszkij megismételte egyes nyugati partnerekkel szembeni bírálatait az ukrán pilóták harci repülőgépek kezelésére történő kiképzésével kapcsolatban. Bírálta, hogy nincs elgondolásuk azzal kapcsolatban, mikor kaphat Ukrajna F-16-os vadászgépeket, és a kiképzési programoknak sincs menetrendjük.

Az ukrán elnök figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg által megszállt zaporizzsjai atomerőmű továbbra is "súlyos fenyegetést" jelent, és kijelentette, hogy Oroszország "műszakilag készen áll" egy elszigetelt robbantást előidézni a létesítményben.

Volodimir Zelenszkij nagyobb nemzetközi figyelmet kért a délkelet-ukrajnai létesítményben kialakult helyzet kapcsán, és szankciókat sürgetett az orosz állami atomipari vállalat, a Roszatom ellen.

Zelenszkij egyúttal közölte, szeretné, ha országa meghívást kapna a NATO közelgő vilniusi csúcstalálkozóján az észak-atlanti szövetséghez történő csatlakozásra.

Pedro Sánchez azt is közölte, hogy rövidesen leszállítják az ígért tíz Leopard harckocsiból a hátralévő négyet, és mobil tábori kórházat is küldenek Ukrajnába. Mint mondta, az EU addig segíti Ukrajnát, amíg szükség lesz rá, tekintet nélkül a költségekre.

Kérdésre válaszolva Volodimir Zelenszkij a sajtótájékoztatón közölte: a kijevi vezetés kész a konfliktus diplomáciai rendezésére, ha az ukrán csapatok elérik a nemzetközileg elismert határokat, beleértve a Krímet, a Donyec-medencét, Zaporizzsja és Herszon megyét - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

(Címlapkép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart Kijevben 2023. július 1-jén, a spanyol soros EU-elnökség kezdőnapján. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)