Az EU-ban működő bűnszervezetek közel 90 százaléka beszivárgott a legális gazdaságba

Az EU-ban működő bűnszervezetek közel 90 százaléka beszivárgott a legális gazdaságba

Johannes Hahn uniós biztos elmondta, a kábítószer-kereskedelem továbbra is az egyik legjövedelmezőbb és legaggasztóbb bűnözői tevékenység.

A bűnszövetkezetek egyharmada már több mint 10 éve aktív az Európai Unióban, közel 90 százalékuk már beszivárgott a legális gazdaságba - hívta fel a figyelmet Johannes Hahn uniós biztos szerdán Strasbourgban, az Európai Parlement plenáris ülésén.

Az Európai Unió és a polgárok biztonságára nézve komoly fenyegetést jelentő szervezett bűnözésről szóló plenáris vita keretében a biztos elmondta:

A bűnszövetkezetek vállalkozásokat működtetnek, ingatlanokba fektetnek be, e hálózatok 70 százaléka erőszakot és ugyancsak 70 százaléka korrupciót alkalmaz céljai eléréséhez.

Kiemelte: a kábítószer-kereskedelem továbbra is az egyik legjövedelmezőbb és legaggasztóbb bűnözői tevékenység, az európai hatóságok általi kokainszállítmány-lefoglalások száma 416 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben.

"Ezek a rekordokat döntő lefoglalási arányok rávilágítanak arra, hogy a bűnözők globális hatókörrel és ellenőrzéssel rendelkeznek a kábítószer-ellátási láncok felett. Ez az ellenőrzés fokozta az utcai erőszakot, amely bandatagok és ártatlan civilek életét is követelte. Határozott lépéseket kell hát tennünk" - jelentette ki.

Emlékeztetett, hogy a szervezett bűnözés kezelése érdekében a bizottság kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre vonatkozó uniós ütemtervet fogadott el, továbbá uniós kikötői szövetséget hozott létre, hogy távol tartsa a bűnözőket és a kábítószereket az európai kikötőktől. Mint mondta, a jövő héten a bizottság elindítja az új Európai Igazságügyi Szervezett Bűnözés Elleni Hálózatot a határokon átnyúló igazságügyi együttműködés fokozása érdekében.

Hírszerzési hiányosságok a korrupció kezelésében

Felhívta a figyelmet, hogy az EU mostantól szabályokkal rendelkezik a szervezett bűnözéssel kapcsolatos bűnügyi nyomozás ellenőrzésére, valamint a tiltott nyereség elkobzására irányuló szigorúbb intézkedésekre. Új szabályok vonatkoznak a pénzmosás megelőzésére és felderítésére is, korszerűsítettük az automatikus adatcserére vonatkozó bűnüldözési eszközöket, és javítottuk a határokon átnyúló gyors együttműködést - taglalta.

Rámutatott, hogy korrupció felszámolása terén az EU-nak továbbra is kezelnie kell a hírszerzési hiányosságokat. Hahn biztos felkérte az uniós parlamentet, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal a korrupció elleni küzdelemről szóló irányelvről.

Arra is kitért, hogy az EU-nak fokoznia kell a tárgyalásokat a latin-amerikai országokkal, az Európával való adatcseréről szóló nemzetközi megállapodásokról, és az együttműködést a Nyugat-Balkánnal, Ukrajnával és Moldovával a kábítószer-kereskedelem elleni hatékonyabb fellépés érdekében.

(MTI)

(Címlapkép: eeas.europa.eu)