Az ukrán kormányfő szerint Oroszország a tél közeledtével újrakezdte az "energetikai terrort"

Az ukrán kormányfő szerint Oroszország a tél közeledtével újrakezdte az "energetikai terrort"

Denisz Smihal elmondta, Ukrajna viszont - egyebek mellett a nyugati légvédelmi rendszerek szállításának köszönhetően - alaposabban felkészült, mint az előző télen.

Oroszország a tél közeledtével létfontosságú létesítményekre támadva újrakezdte az "energetikai terrort" - jelentette ki pénteken Denisz Smihal ukrán miniszterelnök az MTI szerint.

"Az energetikai terror szakasza már megkezdődött"

- mondta Denisz Smihal egy kijevi gazdasági fórumon az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint.

"Az utóbbi két hétben mindenütt a fűtőanyagok előállítását és tárolását szolgáló létesítmények lerombolását látjuk, és az első csapásokat az elektromos állomások ellen"

- mondta a kormányfő.

Denisz Smihal szerint azonban Ukrajna - egyebek mellett a nyugati légvédelmi rendszerek szállításának köszönhetően - alaposabban felkészült, mint az előző télen, amikor az energetikai rendszerek elleni orosz támadások következtében lakosok milliói maradtak világítás és fűtés nélkül.

"A tél bizonyára kemény lesz, és biztosan nem könnyebb, mint az előző, de tudjuk, hogy mire készül az ellenség és milyen kihívások állnak előttünk"- tette hozzá a miniszterelnök.

Fél év óta először pénteken az ország nyugati részében lévő energetikai létesítményeket is támadtak az orosz erők, több megyében áramszünet lépett fel

- közölte a Telegram üzenetküldő alkalmazásban az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat.

Az orosz hadsereg pénteken tüzérségi támadást intézett Herszon ellen. Egy 25 éves férfi meghalt, egy másik megsebesült, amikor tűz alá került a város több lakónegyede - közölte Telegram-csatornáján Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója. A támadás következtében egy ház és egy garázs kigyulladt.

Az ukrán hadsereg novemberben foglalta vissza a megszálló orosz erőktől Herszon egy részét, de az orosz katonák tovább támadják a megyeszékhelyet és a környező területeket a Dnyeper folyó túlsó partráról.

A kelet-ukrajnai Donyeck megye Kurahove városa ellen az orosz erők által végrehajtott éjszakai támadásban tizenhatan sebesültek meg, a feltehetően Iszkander típusú rakéták egy kétszintes épületet leromboltak - közölte a helyi ügyészség. A sebesültek között hat nő és tíz férfi van, életkoruk 43 és 82 év közötti. A mentőcsapatok még pénteken napközben is kutattak a romok között túlélők után.

(Címlapkép: Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat által közreadott képen raktártüzet oltanak tűzoltók Lembergben 2023. szeptember 19-én, miután orosz dróncsapás ért három raktárépületet a nyugat-ukrajnai város ipari övezetében. Legalább egy ember életét vesztette, egy megsebesült. MTI/EPA/Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat)