"Ön az, akinek a libidóját a pénz mozgatja!" - Vona keményen nekiment Orbánnak

Orbán Viktor továbbra sem akar a környezete vagyonosodását firtató kérdésekre válaszolni.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Mitől gazdagodik a miniszterelnök környezete? címmel várt egyértelmű, egyenes válaszokat Orbán Viktor miniszterelnöktől, de nem kapott.

"Itt én kérdezek és Önnek válaszolnia kell"

Vona emlékeztetett rá, hogy a miniszterelnök "indulatosan, vádaskodva, vagdalkozva" reagált a korrupciós ügyeket kutató vizsgálóbizottságok felállításának ötletére, ami azt bizonyítja, hogy "fájdalmas pontra tapintott rá". A Jobbik elnöke kijelentette:

"A Fidesz a bűnözők pártja, a Fidesz az, akit bűnözők vesznek körül!"

Hozzátette:

"Ön az, akinek a libidóját a pénz mozgatja!"

Vona Gábor azt kérte Orbán Viktortól, hogy "legyen bátorsága" és válaszoljon őszintén a felvetett kérdésekre.

A miniszterelnök válaszában azt mondta: „nem kíván engedni a provokációnak”.

"Az én életem egy nyitott könyv"

- fogalmazott.

Majd azt is mondta, hogy igyekszik higgadt maradni és ellentámadásként úgy fogalmazott, a Jobbiknak kéne először a háza táján söprögetni, hiszen a 8 tagú elnökségében 7 olyan ember is van, akinek a családtagjaihoz pártpénzek kerültek.

 

Orbán vádjára reagálva Vona Gábor számon kérte a miniszterelnökön a házszabály rá vonatkozó passzusait is.

"Itt én kérdezek és Önnek válaszolnia kell" - fogalmazott a Jobbik elnöke, és azt kérte, hogy Orbán árulja el: kicsoda Mészáros Lőrinc, aki bármibe vágja fejszéjét, mindig sikerrel jár.

"Az ön személyes strómanja Mészáros Lőrinc?"

- tette fel a kérdést Vona, de figyelmeztette a miniszterelnököt:

"Ne azt olvassa fel, amit Habony Árpád a papírjára írt!"

Vona Gábor megismételte korábbi javaslatát, hogy hozzanak létre két vizsgálóbizottságot, az egyik a Jobbik esetleges orosz támogatását, a másik a miniszterelnök környezetének meggazdagodását vizsgálná.

Orbán szerint a Jobbik elnöke azzal, hogy a strómanjának állította be Mészáros Lőrincet, tulajdonképpen bűncselekménnyel vádolta meg a miniszterelnököt. Hangsúlyozta: élete nyitott könyv, és mindaz, ami a vagyonbevallásaiban olvasható, az "úgy van", minden más feltételezés csak valótlanság.

"Ha minden jobbikos botrányra vizsgálóbizottságot állítanánk fel, nem maradna szabad képviselő a parlamentben" – vágott vissza Orbán. Arról is beszélt, hogy a Jobbik alapítványa által 2010 óta elköltött 2 milliárd forintból 520 millió olyan címzettekhez került, melyeket egy személy tart kézben. (Orbán ezzel lyukat lőtt, mert a Jobbik pénzügyi gazdálkodását az ÁSZ rendszeresen ellenőrzi.)

Nincsenek válaszok

Ezzel még nem volt vége, és Orbán nem sokáig élvezhette széke kényelmét, mert a jobbikos Novák Előd Andy Vajna médiavásárlásáról kérdezte a miniszterelnököt.

"A kétkarú rabló, Andy Vajna a miniszterelnök barátja" - kezdte felszólalását Novák, aki azt kritizálta, hogy a TV2 megvásárlásához nyújtott hitellel kapcsolatban az Eximbank banktitokra hivatkozva nem adott tájékoztatást a jobbikos képviselőnek.

"Vajna az állami kapcsolatait használta ki és ezért nem a kereskedelmi bankokhoz fordult. Láthatunk-e tisztán?"

- szegezte a kérdést Orbánnak.

A miniszterelnök kérdéssel válaszolt:

"Miért kerülgetjük itt a forró kását?"

Orbán Viktor szerint a jobbikosoknak azért fáj Vajna médiavásárlása, mert a szabályozások előtt a félkarú rablók világában a jobbik-közeli üzletembereknek nagy szerep jutott. "Ez zavarja Önöket, ugye? Ez elég méltatlan" - reagált Novák kérdésére a miniszterelnök.