Az FPÖ jelöltje volt a legmeggyőzőbb az államfőjelölti tévévitában

Az ötszáz néző részvételével folytatott kutatás szerint Hofert a megkérdezettek 26, a független Irmgard Grisst pedig 24 százaléka találta meggyőzőnek. A Zöldek pártja által támogatott Alexander Van der Bellen 16, az egykori szociáldemokrata miniszter, Rudolf Hundstorfer 12, míg a néppárti jelölt, Andreas Khol 12 százalék szerint vitázott hitelesen. Richard Lugner építési vállalkozó a Puls 4 csatornán sugárzott vitaműsor nézőinek két százalékát győzte meg.

A nemzetközi diplomáciai életben a nézők szerint a független jelölt jobban megállná a helyét, mint a szabadságpárti, azonban Hofert közelebb érzik magukhoz a választók, mint a szociáldemokrata jelöltet.

Norbert Hofer szelíd megjelenése és szilárd véleménye pozitív meglepetést okozott a válaszadóknak - magyarázta az eredményeket a közvélemény-kutató cég vezetője, Wolfgang Bachmayer. Az intézet vezetője szerint a témák is kedveztek Hofernek, hiszen a pártja által leginkább hangsúlyozott kérdésekről kellett beszélnie, vagyis a menekülthelyzetről, az uniós határvédelemről vagy a Törökországgal kötött uniós megállapodásról.

A felmérés szerint Irmgard Griss, a független jelölt leginkább az esélyegyenlőség témakörében tűnt a nézők számára meggyőzőnek. Az intézet vezetője szerint Griss azért végzett a második helyen, mert inkább intellektuálisan érvelt.

Az elemzőket nem lepte meg, hogy a két nagy párt, az ÖVP és az SPÖ jelöltjei gyenge értékelést kaptak a nézőktől, hiszen meglátásuk szerint Hundstorfer és Khol a koalíciós kormány árnyékától "szenvednek". Az azonban váratlanul érte a szakértőket, hogy az eddigi felmérések éllovasa, Van der Bellen, a Zöldek pártjának egykori elnöke "passzívan és fáradtan" vitatkozott, és mostani teljesítménye a nézők szerint is csak a középmezőnyre volt elegendő.

A hat államfőjelölt pár nappal a választás előtt az osztrák közszolgálati televízió (ORF) stúdiójában vitázik újra együtt.

Az osztrák államfőválasztást április 24-én tartják. A szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta Ausztria államfője, hivatali ideje 2016. július 8-án jár le. Mivel már másodjára tölti be ezt a tisztséget, nem indulhat újra a posztért.