Az ingusok sem Charlie-k

Több mint húszezren tüntettek szombaton a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen az Oroszországhoz tartozó Ingusföldön.

Az észak-kaukázusi köztársaság fővárosában, Magaszban rendezett megmozdulás résztvevői a Mohamed prófétát ábrázoló újabb karikatúrák megjelentetése miatt tiltakoztak.

"Mohamed próféta megszentségtelenítése, a vallásunk meggyalázása miatt csatlakoztunk a tüntetéshez" - mondta egy helyi vallási elöljáró a TASZSZ orosz hírügynökség tájékoztatása szerint. "A megalázó karikatúrák közlése csak a szélsőségességét demonstrálja" - jelentette ki az ingusföldi elnök. Junusz-Bek Jevkurov ugyanakkor hozzátette, hogy "kétségkívül minden épeszű ember ellenzi az erőszakot és a terrorcselekményeket, ezeket nem lehet igazoln.i"

Elemzők szerint a szombati volt az utóbbi évtized legnagyobb szabású tüntetése a kaukázusi lázadó csoportokkal küzdő köztársaságban.

Pénteken ezrek tiltakoztak a Charlie Hebdo ellen Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is. Demonstrációkat tartottak egyebek mellett Jordániában, Tunéziában, Izraelben és Szudánban.

Az Észak-Kaukázus Oroszország legnyugtalanabb része, ahol folyamatosak a kisebb-nagyobb összetűzések, terrorakciók, és innen erednek az Oroszországban elkövetett terrorcselekmények többségének gyökerei is. Eleinte ezek a köztársaságok el akartak szakadni Oroszországtól, az elmúlt években azonban a szakadár csoportok helyére az iszlám szélsőségesek léptek, s a nagyon rossz gazdasági helyzet, a hatalmas munkanélküliség mellett állandó az utánpótlásuk.