Az Iszlám Állam bukta a líbiai főhadiszállását

Az IÁ ellen harcoló fegyveresek a közösségi médiában is megüzenték:

"A forradalmi erők teljes egészében ellenőrzésük alatt tartják az Ouagadougou negyedet, az Iszlám Állam eddigi főhadiszállását... Elérkezett a győzelem órája... Allah Akbar!"

Az egységkormány erőinek szóvivője a sajtónak külön is bejelentette, hogy sikerült elfoglalniuk az épületegyüttest, sőt, valamivel tovább is jutottak, megkaparintva az említett negyed közvetlen közelében lévő egyik kórházat is.

Líbia mély káoszba süllyedt Moammer Kadhafi líbiai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése, a politikus meggyilkolása után.

A kialakult hatalmi és biztonsági űr betöltésére harc kezdődött a rivális milíciák között, eközben az országban megvetette lábát az Iszlám Állam, pozíciókat szereztek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges csoportok is.

Az Iszlám Állam fegyveresei ezt a zűrzavart kihasználva tavaly megszállták a megbuktatott és meggyilkolt Kadhafi szülővárosát, Szirtet, amely e szervezet legfőbb erődítménye lett az országban.

A líbiai egységkormány május 12-én indított offenzívát Szirt visszavételére. Erői június 9-én léptek a város területére, és azóta ostromolják a dzsihadistákat. A hadműveletek kezdete óta több százan haltak meg és több mint 1500-an megsebesültek a kormánypárti erők tagjai közül. A kormányerők előrenyomulását megelőzően az Egyesült Államok légicsapásokat mért az IÁ szirti állásaira.