Az Iszlám Állam robbantott a városban

Az Iszlám Állam líbiai szárnya most egy városban robbantott fel egy pokolgépet, legalább 45-en meghaltak.

A terrortámadásokról elsőként Agila Száleh Ísza parlamenti elnök számolt be. Az el-Gubbában született politikus tájékoztatása szerint az elkövetők három pokolgépet hoztak működésbe egy benzinkút és egy biztonsági épület közelében. A merénylet miatt hétnapos nemzeti gyászt rendeltek el Líbiában.
 
A támadásokat az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet líbiai szárnya vállalta magára. A csoport által kiadott rövid közleményben azt írták, hogy a közeli Derna városban lévő állásaik elleni, néhány nappal ezelőtti légicsapásokat bosszulták meg a robbantásokkal.
 
Szakértők szerint a dzsihadista csoportok előretörése figyelhető meg az észak-afrikai országban, az IÁ helyi szárnya néhány nappal ezelőtt tett közzé videofelvételt huszonegy egyiptomi kopt keresztény lefejezéséről. Egyiptom és a líbiai hadsereg erre válaszul hajtott végre légitámadásokat a dzsihadisták egységei ellen.
 
Az országot évtizedeken át irányító Moammer Kadhafi 2011-es bukása és halála után Líbiában a politikai átmenet összeomlott, az országban azóta káosz van, két kormány és két parlament működik, az egyes térségek fölötti uralomért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.

Háromszátötven kilométernyire Európától

Mint írtuk, az olasz sajtó néhány napja arra figyelmeztettet, hogy az IÁ fegyveresei - akik az utóbbi hónapokban több videóüzenetben is Róma és a Vatikán elleni támadással fenyegettek - 350 kilométerre közelítették meg az olasz partokat. Abdullah al-Thani líbiai miniszterelnök kijelentette, hogy ha a nemzetközi közösség nem lép fel, az IÁ megérkezik Olaszországba.