Az Ön pénzéből: "Az a legfontosabb feladatom, hogy Orbán Viktort 2018-ban győzelemre vezessem"

Egyébként meg Rogán Antal azzal találkozik, akivel akar. Szintén közpénzen.

Egy propagandaminiszter meghallgatása nyilvánvalóan egy külön politikai műfaj, de azért még a várakozásokat is felülmúlta a szerdai előadás.

2015/2016

Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke még azt sem akarta, hogy Rogán Antalt a 2016-os tevékenységéről kérdezzék, álláspontja szerint ugyanis csak a 2015-ös esztendőről lehetett volna meghallgatni a minisztert, ami Kabinetiroda estében mindössze két és fél hónapot jelentett volna, hiszen csak október elején hozták létre a kormányzati kommunikációért felelős tárcát. Ez nyilvánvaló módon nem tetszett volna Rogánnak sem, ő is úgy készült, hogy a 2016-os eredményekről fogja tájékoztatni a bizottság tagjait - végül a fideszes képviselők (akik egyébként kevesebben voltak jelen, mint az ellenzékiek) leszavazták Rubovszkyt.

Amiért nagyon ragaszkodik hozzá Orbán Viktor

Rogán Antal már a meghallgatás legelején közölte, hogy mi is a Kabinetiroda legfontosabb feladata:

"hogy Orbán Viktort 2018-ban győzelemre vezesse".

Ennek érdekében a propagandaminisztérium igyekszik "egyetértési pontokat" keresni a lakossággal. Ilyen pontból három volt idén: otthonteremtés, illegális bevándorlás, béremelés.

Hangsúlyozta, a kormánynak aktív reklámtevékenységet kell folytatni, hogy tájékoztassa a lakosságot.

Apátit nem végezték ki

Apáti István szerint ez egy feltáró jellegű beismerő vallomás, "nagyra becsülöm ezt az őszinteséget" - fogalmazott. A jó kedvének azonban hamar vége lett, amikor Rogán Antal számára kínos kérdéseket igyekezett feltenni. Arról érdeklődött, hogy milyen kapcsolatban áll Habony Árpáddal, milyen szerződéseket kötött a Kabinetiroda a Habony-művekkel, mennyi pénzt szolgáltattak a "sajtó legmélyebb pöcegödrének". Hogy állnak a letelepedési kötvények, miért kell beiktatni offshore cégeket a konstrukcióba. Milyen kapcsolatban áll Kertész Balázzsal, milyen energetikai bizniszekről tárgyalt az egykori grúz miniszterrel. Felelevenítette, hogy mind Vizoviczky László, mind pedig Portik Tamással kapcsolatban felmerült Rogán neve. S Apáti kíváncsi volt arra is, hogy "hivatalosan miből él, miből fedezi a biológiai létszükségleteit" a tárcavezető.

A jobbikos politikus 7 percig sorolta a szerinte egy miniszter esetében nemzetbiztonsági kockázattal járó ügyeket, eközben Rubovszky György 3 alkalommal is figyelmeztette, végül meg is vonta tőle a szót a továbbiakra. Apáti ekkor felajánlotta, hogy akár ki is végezhetik őt, azonban a kereszténydemokrata politikus ettől végül eltekintett.

Propaganda közpénzből

Bárándy Gergely (MSZP) arra figyelmeztette Rogán Antalt, hogy egy miniszteri funkciót nem pártérdekből hoznak létre, jelen esetben pedig közpénzből folyik a propaganda. Szerinte legutóbb a náci Németországban történt olyan, hogy adóforintból folytatnak le egy idegenellenes kampányt.

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő pedig arra volt kíváncsi, hogy Rogán szerint mit jelent ma Magyarországon a luxus, és mennyit költ a minisztérium állami hirdetésekre, hogyan ellenőrzik azok hatékonyságát. Arról is érdeklődött, milyen személyes kapcsolata van Hunguarddal, ahol Rogán mint feltaláló tevékenykedett, és miért mindig a Pasa partiak nyernek közbeszerzéseken.

Propaganda

"Kevesebbet" költ az Orbán-kormány propagandára, mint a szocialista kormányok 2006-2010 között, mondta Rogán, de konkrét összeggel nem szolgált. (Azt persze nem említette meg, hogy azóta a közszolgálati tévé állami hírcsatornává vált évi 80 milliárd forintnyi közpénzből, amelynek farvízén ott eveznek a Habony-Vajna médiamogulok is).

A Jobbikkal szemben már személyeskedésbe is kezdett Rogán Antal. Elmondta, hogy ő soha nem fogja megtagadni a múltját, ezért kávézik még most is a Fidelitas-alapító Kertész Balázs ügyvéddel. Habony Árpádot 10 éve ismeri, és egyébként

"azzal találkozik, akivel akar".

Rogán tájékozottságára jellemző, hogy felelevenítette azt is, hogy az egyik jobbikos képviselőnek az átvilágításával gond volt korábban. Ami azért furcsa, mert ez egy minősített adat, amihez nincs hozzáférése, nyilvánosságra hozatala pedig egyértelműen bűncselekmény.

A letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban közölte, "arról a parlament döntött", és sok hasznot hozott Magyarország számára, azonban a felminősítések után - várhatóan 2017-ben - kivezetik azt a piacról, de mindenképpen a saját ütemében teszi ezt meg a kormányzat.

Zárszóként kijelentette: "addig örülök amíg engem ütnek, mert addig sem lesz energiájuk a miniszterelnököt ütni".

Rogán Antal legalább nem vámpír

A fenti tételt állapította meg Apáti István, a bizottsági ülést követő rögtönzött sajtótájékoztatón, mert most legalább kimerészkedett a napfényre a miniszter. A demokrácia szégyenének nevezte, hogy megvonták tőle a szót, majd helyesbítette pártja korábbi követelését, miszerint Rogánnak távoznia kellene a posztjáról. Ezt a másfél évet most már húzza ki a kormányban, mert silány munkát végez, értékelt Apáti.