Csökken a referenciakamat, érdemes lehet még várni a babaváróval

Csökken a referenciakamat, érdemes lehet még várni a babaváróval

Ha nem születik meg a babaváróhitel-szerződésben vállalt gyerek, a kölcsönt büntetőkamatokkal kell visszafizetni. Ennek mértéke azonban hónapról hónapra változik. A Bank360 kiszámolta, melyik szerződési hónapban mennyi is a vállalt kockázat.

Ha nem születik meg a babaváróhitel-szerződésben vállalt gyerek, a kölcsönt büntetőkamatokkal kell visszafizetni. Ennek mértéke azonban hónapról hónapra változik. A Bank360 kiszámolta, melyik szerződési hónapban mennyi is a vállalt kockázat.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közlése szerint október 1-jén 1,16 százalékra csökkent a babaváró hitelre vonatkozó referenciakamat. Ez azt jelenti, hogy a novemberben igénylők minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel vehetik igénybe a 10 millió forintos kamatmentes hitelt. A Bank360 összefoglalója szerint akár milliós összeget is meg lehet takarítani későbbi hitelfelvétellel.

De miért számoljuk a kamatokat egy kamatmentes hitelnél?

– teszi fel a kérdést a szakportál.

Emlékeztetnek, a kamatmentesség úgy valósulhat meg, hogy az állam megtéríti a bankok felé a rendeletben meghatározott kamat aktuális értékét – vagyis az állam helyettünk fizeti a kamatot a banknak. A babaváró hitel feltételeinek megfelelően ez így marad a futamidő végéig, ha a házaspárnak az igényléstől számított öt éven belül legalább egy gyermeke születik. Előfordulhat azonban, hogy valami miatt elbukjuk a kamatmentességet, és

akkor egy összegben vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást, a hitelt pedig a büntetőkamattal együtt kell tovább törleszteni.

A vonatkozó rendelet szerint a babaváró hitel kamata az előző három havi, 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értéke.

A kamattámogatás elvesztése után pedig nem 2, hanem 5 százalékponttal kell növelni az értéket. A szakportál által készített grafikon ezeket az értékeket mutatja.

A fenti ábrából kiderül, hogy kifejezetten sokat számít az igénylés dátuma, ha elveszítenénk a kamatmentességet. Azok, akik júliusban kötöttek szerződést, a kamattámogatás elvesztése esetén 2 074 300 forintot kellene egy összegben visszafizetniük. A teljes visszafizetendő összeg pedig 17,9 millió forint körül alakul.

Viszont sokkal alacsonyabb visszafizetendő összeggel találkozhat az, aki most kalkulál, rá ugyanis már a szeptemberben közzétett referenciakamat vonatkozik. A kamattámogatás elvesztése után az egy összegben visszafizetendő összeg közel 400 ezer forinttal kevesebb, mint azoknak, akik júliusban kötöttek szerződést. A teljes visszafizetendő összeg pedig több mint egy millió forinttal kevesebb, már csak 16,8 millió forint. Az ÁKK által október 1-jén közzétett referenciaérték alapján pedig még ennél is jobban járnak azok, akik novemberig várnak a szerződéskötéssel, mivel az ő esetükben még alacsonyabb kamattal kell majd számolni a visszafizetendő összeget a kamattámogatás elvesztése után.

A Bank360 úgy véli, nehéz arra válaszolni, hogy mikor érdemes igényelni a babavárót, hiszen előre sohasem tudni, hogy milyen irányba változnak a referenciakamatok. A fentiekből látszik, hogy a novemberi igénylők kedvezőbb feltételekkel vághatnak neki a törlesztésnek, mint azok, akik már túl vannak a szerződéskötésen. A Bank360 szakértői szerint nincs akadálya a további csökkenésnek, így

az is elképzelhető, hogy azok járnak a legjobban, akik kivárnak az igényléssel.

Az ideális referenciakamatra azonban nem mindenkinek van lehetősége várni, hiszen a legfontosabb, hogy a kamatmentességet érvényesíteni tudjuk.

Azoknak, akik az igényléskor már várják a közös gyermeküket, értelemszerűen érdemes minél hamarabb megkötni a szerződést, hogy be tudják biztosítani a kamattámogatást.