Bajban lehet az ajkai kórház, miután azonnali hatállyal távozott posztjáról a főigazgatója

Bajban lehet az ajkai kórház, miután azonnali hatállyal távozott posztjáról a főigazgatója

Azután döntött így, hogy meglehetősen sok egészségügyi dolgozó csalódott a kormány által beígért béremelésben. Az ellenzéki Balassa Péter súlyos kérdéssekkel sorozta meg Pintér Sándort.

Azonnali hatállyal, indoklás nélkül és egyéni elhatározás alapján visszaadta főigazgatói megbízatását dr. Nagy Zoltán, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója - írja az Ajkai Szó. A Veszprém vármegyei város hírportálja úgy értesült, hogy

a döntést azután hozta meg a főigazgató, hogy az egészségügyi szakdolgozók körében nagyon sokan csalódtak az ígért béremeléssel kapcsolatban.

A kormányzati kommunikációban harsogott 20 százalékos többletet ugyanis nem mindenki kapta meg, mivel bizonyos pótlékokat (pl. szakterületi pótlék, vezetői pótlék, címpótlék, idegennyelv-tudási és képesítési pótlék), amelyeket korábban pótlék formájában kapott meg a dolgozó, most be kellett építeni az alapbérbe.

A hangoztatottnál szűkmarkúbb apanázsemelésen túl a Belügyminisztérium azt is elismerte, hogy a hazai kórházi ágyak mellé vendégmunkás ápolók is jöhetnek.

A probléma nyilvánvalóan országszerte jellemző.

Az idetartozó szakszervezetek nyilatkozata alapján az Orbán-kormány által hangoztatott „átlagos 20 százalékos emelés” főként a 30 év feletti munkaviszonnyal rendelkezőket érintette hátrányosan. Vagyis a tapasztaltabbakat.

Információink szerint Ajkán mintegy hatszáz ember érzi úgy, hogy átverte őket a kormány, sőt, állítólag több, mint 130 szakdolgozó kevesebb fizetést kapott a béremelés után, mint korábban

- jegyezte meg a helyi lap, jelezve: az, hogy bajban a kórház, már hónapok óta érzékelhető. Hozzátették: valószínűsíthető, hogy az ajkai kórház leépítése tudatos a kormányzat részéről. Ezt támasztja alá, hogy csökkentik a sebészeti műtétek számát, s helyette erősítik a krónikus (fekvőbeteg)ellátást.

Terjednek olyan hírek is, hogy Ajkára költöztetik a Csolnoky Ferenc Kórház sümegi pszichiátriai fekvőbeteg részlegét - írták.

Emlékeztettek, hogy a témában Balassa Péter, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult az alábbi írásbeli kérdésekkel:

🔹 Március óta mennyi egészségügyi intézményből érkezett panasz, hogy kevesebb fizetést kaptak a dolgozók, mint a béremelés előtt? Ez nagyságrendileg hány dolgozót érint országos szinten?

🔹 Valósak-e azok a hírek, hogy a korábban kifizetett pótlékok (pl. ágymelletti pótlék, műszak pótlék) rovására emelték a béreket?

🔹 Valósak-e azok a hírek, hogy a pótlékok beolvasztása / csökkentése miatt hiába emelkedett sokak alapbére, összességében kevesebb fizetést, vagy csak minimális mértékű emelést kaptak?

🔹 Valósak-e azok a hírek, hogy csökkentik Ajkán a sebészeti műtétek számát, erősítik a krónikus ellátást?

🔹 Igaz-e, hogy Ajkára költöztetik a Csolnoky Ferenc Kórház sümegi pszichiátriai fekvőbeteg részlegét?

A jobbikos politikus március 6-án továbbította kérdéseit, hamarosan kiderül, mit felel rájuk a kormányzat.

(Címlapkép: Ajkai Magyar Imre Kórház - Facebook)