Bajorország is tovább szigorítja a járványügyi intézkedéseket

Bajorország is tovább szigorítja a járványügyi intézkedéseket

Tovább szigorítják Bajorországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással nem rendelkezőkre vonatkozó korlátozásokat, a karácsonyi vásárokat és az éjszakai szórakozóhelyeket pedig bezárják, hogy lassítsák a vírus terjedését - jelentették be pénteken Münchenben a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után az MTI tájékoztatása szerint.

Markus Söder miniszterelnök elmondta, hogy Bajorországban folytatódik a "koronavírus-dráma", amely már az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét fenyegeti, ezért a vírus terjedésének útjait a legnagyobb eséllyel lezáró korlátozásokkal egészítik ki az eddigieket. Ez valójában teljes lezárást jelent az oltatlanoknak - emelte ki a tartományi miniszterelnök.

A helyi törvényhozás napokon belül várható jóváhagyásával életbe lépő új szabályok szerint az oltatlanokat a zárt közösségi terek után a közvetlen fizikai érintkezést igénylő szolgáltatásokból, például a fodrászatokból is kitiltják. Mindenkire vonatkozik, hogy az idén nem lesznek karácsonyi vásárok a tartományban, az éjszaka működő vendéglátó-, és szórakozóhelyeket pedig bezárják, egyelőre három hétre - tette hozzá.

Ausztriában újra teljes lezárás jön, kötelezővé teszik az oltást is

Ausztriában a koronavírus terjedése miatt hétfőtől ismételten teljes lezárást rendel el a kormány, 2022. február 1-jétől pedig kötelező lesz a védőoltás az országban - jelentette be pénteken Alexander Schallenberg osztrák kancellár. A vírus nem megy sehova, hanem itt marad velünk, a meggyőzési kísérletek és kampányok dacára túl kevés ember adatta be eddig magának a védőoltást - fogalmazott az osztrák kormány vezetője.

Még szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a legsúlyosabb helyzetbe került térségekben, amelyekben ezer fölé emelkedett az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az egy hét alatt regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma. Egyelőre nyolc járás tartozik ebbe a kategóriába. Ezek a járvány legfőbb bajorországi gócpontjai, ezért három hétre "szinte mindent" bezárnak. Felfüggesztik a vendéglátás, az idegenforgalom, a kulturális intézmények, a sportegyesületek és a közvetlen érintkezést igénylő szolgáltatások működését - ismertette Markus Söder. Hangsúlyozta, hogy a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás minden körülmények között tovább működik, de az iskolásoknak állandóan maszkot kell viselniük, és rendszeresen tesztelik őket a SARS-CoV-2-vírusra.

A negyedik hullám feltartóztatásához a fertőzésveszéllyel járó fizikai érintkezések csökkentése mellett fel kell gyorsítani az oltási kampányt  - emelte ki Klaus Holetschek tartományi egészségügyi miniszter. A tárcavezető és a miniszterelnök egyaránt felszólította az oltást egyelőre elutasító mintegy 4,6 millió - a tartomány lakosságának több mint 30 százalékát kitevő - bajort, hogy gondolja át döntését, és mielőbb adassa be az oltást. Az új korlátozások és az átoltottság emelése, valamint az emlékeztető oltás beadatása mind-mind feltétlenül szükséges lépés. Nélkülük "az összeomlás fenyegeti az egészségügyi ellátórendszert" - húzta alá Klaus Holetschek.

Bajorországban a hétnapi fertőzésgyakoriság 613,2-en áll, majdnem a duplája a 16 német tartományt együttesen jellemző 340,7-nek. Az átoltottság 65,9 százalékos, elmarad a 67,9 százalékos országos átlagtól. A bajor kórházak intenzív osztályain 871 embert kezelnek Covid-19-cel. Németország egészében 3431 beteg fekszik az intenzív osztályokon a betegség miatt.