Itt vannak az eredmények a bajor választásról

A CSU-t a Zöldek követik.

A konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) 35,5 százalékos eredménnyel végezhetett a élen a bajorországi tartományi választáson – írja az Azonnali az exit poll felmérésekre hivatkozva. A második helyre a Zöldek nevű ökopárt jöhetett fel, akik várhatóan a szavazatok 18,5 százalékára számíthatnak. Fej-fej mellett áll a Freie Wähler nevű polgári jobbközép erő (11,5 százalék), a radikális jobboldali Alternative für Deutschland (AfD) (11 százalék), illetve a szociáldemokrata Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) (10 százalék). A polgári-liberális Freie Demokratische Partei (FDP) 5, a radikális baloldali Die Linke 3,5 százalékra számíthat.

A részvételi arány 72,5 százalék körül volt.

A végeredmény:

 • CSU: 37,2 százalék
 • Zöldek: 17,5 százalék
 • Freie Wähler: 11,6 százalék
 • AfD: 10,2 százalék
 • SPD: 9,7 százalék
 • FDP: 5,1 százalék
 • Die Linke: 3,2 százalék

A 91 választókörzetből 85-ben a CSU jelöltjei diadalmaskodtak, öt müncheni körzetben, valamint Würzburg városában pedig a Zöldek jelöltje győzött.

A bajor tartományi parlamentben így 205 képviselő fog ülni, a mandátumeloszlás (zárójelben a változás 2013-hoz képest):

 • CSU: 85 (-16)
 • Zöldek: 38 (+20)
 • Freie Wähler: 27 (+8)
 • AfD: 22 (+22)
 • SPD: 22 (-20)
 • FDP: 11 (+11)
 • Die Linke: 0 (0)

A 2013-as eredmények:

 • CSU: 47,7 százalék
 • SPD: 20,6 százalék
 • Freie Wähler: 9 százalék
 • Zöldek: 8,6 százalék
 • FDP: 3,3 százalék
 • (Az AfD és a Die Linke nem indult.)

Seehofer nem mond le, a kormányalakításra koncentrál

A Keresztényszociális Unió (CSU) megkapta a felhatalmazást a bajor választóktól a kormányzás folytatására – jelentette ki Horst Seehofer pártelnök vasárnap Münchenben a bajorországi tartományi törvényhozási (Landtag-) választás után.

A CSU választási központjában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy pártja nem ért el jó eredményt, és ennek okait fel kell dolgozni, de a következő időszakban „egységesen és teljes erővel” a választóktól kapott felhatalmazás megvalósítására, a kormányalakításra kell összpontosítani.

A ZDF országos köztelevíziónak adott nyilatkozatában arról is beszélt, hogy „okok egész sora” határozta meg a választási eredményt. Jelezte, hogy nem kíván lemondani pártelnöki tisztségéről.

Markus Söder tartományi miniszterelnök, a CSU kampányának vezetője a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy valamennyi „polgári párttal” hajlandóak tárgyalni a kormányalakításról. Hozzátette, hogy a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártot nem sorolja a polgári erők közé.

Bár pillanatnyilag úgy tűnik, az előzetesen várthoz képest kevesebb lett a CSU vesztesége, Twitter-üzenetükben nyoma sincs a hurráhangulatnak, mindössze az emberek támogatásáért mondtak köszönetet:

A CDU főtitkára beszólt a CSU-nak

A CSU testvérpártja, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár értékelte a bajorországi választást, Berlinben tett nyilatkozatában kiemelte, hogy azt eredmény nem meglepő. Most előre kell nézni, az október 28-i Hessen tartományi Landtag-választásra kell összpontosítani – mondta.

Nem segítették a CSU kampányát „az utóbbi hónapok viszálykodásai, különösen a hangnem és a stílus” – jegyezte meg a CDU főtitkára azzal kapcsolatban, hogy a CSU a 2015-ös menekülthullám óta számos alkalommal bírálta Angela Merkel menekültpolitikai irányvonalát, és az idén nyáron a testvérpárti kapcsolat felbontásával fenyegető konfliktussá mélyítette a vitát.

A „nagy testvér” CDU Twitter-üzenetében a 2013-ban a pártból az AfD-be távozott Alexander Gaulandot nevezte meg a radikális bevándorlásellenes párt előretörésének felelőseként. A CDU kizárt minden együttműködést „a szélsőségekkel balról és jobbról” egyaránt.

A többi párt reakciói

A várhatóan második helyen végző Zöldek Twitter-üzenetben köszönték meg a szavazatokat:

Alice Weidel, az AfD bundestagbeli képviselője így gratulált pártja bajorországi szervezetének:

A Die Linke Twitter-üzenetében némi csalódottságot vélünk felfedezni: többre számítottak, de az öt évvel ezelőtti eredményhez képest javítottak.

Az FDP egyszerűen köszönetet mondott a választóinak, aktivistáinak és támogatóinak:

A harmadik helyért nagy csatában levő Freie Wähler EP-képviselője, Ulrike Müller szerint pártja elégedett lehet, úgy véli, Bajorország egy erős középpel még erősebb lesz:

A tragikusan rossznak számító, 10 százalék körüli eredméynre számító SPD a bajor szervezetük elnökének, a párt alelnökének, Natascha Kohnennek, valamint aktivistáinak és választóinak mondott köszönetet:

Ma választ Bajorország

A választáson 9,5 millióan vehetnek részt, 600 ezren most először szavazhatnak. A Landtagot öt évre választják meg. A szavazókörök 18 óráig tartanak nyitva. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény hétfő hajnalban várható.A választás nagyban megváltoztathatja a tartományi politikai helyzetet, a Landtagban akár hét frakció is alakulhat az eddigi négy helyett, és egypárti kormány helyett koalíciós kormány alakulhat.