Ballada-válogatás, jubileumi koncert, arany- és platinalemez eső - interjú az Ossiannal

30 éves a csendes többség zenekara! – Paksi Endrével beszélgettünk.

 - Minek köszönhető ennek a ballada lemeznek a létrejötte? A jubileumi év adta az ötletet vagy ez már egy régebb óta fiókban lévő terv volt?
 
 - A gondolat már régóta érlelődött bennem, a jubileumi év csak az apropóját adta a dolognak. Egy-egy Ossian koncerten a lendületes dalok mellett maximum egy-két ilyen jellegű számot szoktunk eljátszani, és úgy éreztem, hogy a balladáink közül jó pár nem kapta meg azt a figyelmet, amit igazán megérdemelt volna. Az ilyen jellegű zenék mindig nagyon közel álltak hozzám, és ahogyan öregszem, ez csak fokozódik. (nevet)
 
 - A válogatás milyen szempontok alapján történt? Persze, azon túlmenően, hogy most csak lírai dalokban gondolkodtatok… személyes élmények, emlékek is közrejátszottak egy-egy választásnál, vagy az abszolút közönségsikert arató szerzeményeké volt az elsőbbség?
 
 - Számomra is meglepően sok ilyen számunk van, egy teljes CD hosszúságú, 80 perces anyagot kellet kihagynom ebből a válogatásból! Nem volt egyszerű, természetesen voltak kihagyhatatlan klasszikusok, de kevésbé közismert személyes kedvenceket is beválogattam. Ilyen például a Küldetés, vagy a háborús hősökről szóló, Bátrakért című dal.
 
 
 - Ezzel az albummal egy új „közegben” mutatkoztok be, hiszen a CD most nem a zeneboltokban, webshopokban, hanem kizárólag a MOL benzinkutakon vásárolható meg. Hogyan sikerült ez a kisebb fajta bravúr, hogy ott árulják a lemezt? Kiváló marketing munka, kiadói „ügyeskedés” vagy egészen máshol kell keresni a megoldást?
 
 - Semmi ilyesmiről nincs szó. Ezt a terjesztést anno Fejes Tomi valósította meg a Tankcsapda számára és én ezt egy kiváló ötletnek tartottam mindig. Szóltam Tominak és ő abszolút pozitívan állt hozzánk.
 
 - A 30 év legszebb balladái a megjelenése után öt nappal aranylemez, szűk három hét alatt pedig a platinalemez státuszt is elérte! Bíztatok benne, hogy ilyen eredményeket tud majd magáénak ez a kiadvány?
 
 - Fogalmazzunk úgy, hogy reménykedtünk. (nevet)
 

Fémzenének nemesfémek

Az utóbbi hetekben aranylemez státuszt ért el a 2011-ben kiadott Az lesz a győztes album, továbbá platinalemezzé nemesedett a 2007-es Örök tűz, az idén tavasszal kiadott Fényárban és félhomályban, és a legfrissebb Ossian kiadvány, a 30 év legszebb balladái, valamint, a tavaly napvilágot látott Lélekerő CD dupla platina lett.
 - Hétről-hétre érkeztek az újabb hírek, hogy további Ossian albumok is arany, illetve platinalemez státuszt értek el. Ez meglepetésként ért titeket, vagy ezek a kiadványok már a maguk „csendességében” eddig is jól teljesítettek, csak egy pici lökés kellett ezeknek a ballada CD által, vagy egy nagy robbanást követően, hirtelen érték el ezeket a kiváló eredményeket?
 
 - Szerintem mindez a hosszú-hosszú évek kitartó munkájának az eredménye, most ért be egy folyamat. Minden elem a helyére került, az albumaink és a koncertek végre úgy szólnak, ahogy mindig is elképzeltem, nincsenek hátráltató tényezők. Dolgozunk, koncertezünk, dalokat írunk, tesszük a dolgunkat, ennyi. 
 
 - Hosszú idő után, kb. kilenc év elteltével forgattatok ismét élőszereplős videót. Előző interjúnkban már utaltál rá, hogy ennek elkészülte már tavasztól, a Fényárban és félhomályban album megjelenése után talonban volt. Erről mesélnél?
 
 - Gyönyörű helyszíneken forgattunk, például Tatán, a Kálvária-domb környékén, vagy Tatabányán a Turul szobornál, amihez spirituális kötelék fűz, hiszen a klasszikus Ossian logó is ez alapján készült. Mindenképpen egy szép, visszafogott, „hangulati” klipet szerettem volna, fekete-fehérben és Viktorék remek partnerek voltak a megvalósításban.
 
 
 - A médiában eddig szinte mindig feketelistán lévő Ossian nemrég a Hír TV-ben szerepelt, még ha egy egész rövid időre is, néhány számotok pedig bekerült a Rádió Rock lejátszási listájára. Hogy érzed, ezekkel a megjelenésekkel kezd megtörni a jég, lassan kinyílnak a kapuk vagy csak egyszeri lehetőségekről lehet beszélni még most is?
 
 - Mi ezeknek a lehetőségeknek nagyon örülünk, de szerintem  nincsenek radikális, forradalmi változások ezen a téren, a „karantén” továbbra is tart…
 
 - Néhány napja adtatok hírt arról, hogy a közeljövőben elkészülő, a hazai roncsderbi versenyek világát bemutató dokumentum-videó aláfestő zenéjét kizárólag csak Ossian dalok adják. Ez a szereplési lehetőség kinek köszönhető? 
 
 - Egyszerűen arról van szó, hogy azok az emberek, akik ezt az anyagot forgatták, nagyon szeretik az Ossian-t. Ők ugyanúgy nem tartoznak a „hátszeles”, támogatott világba, ahogy mi sem, mindent önerőből értek el.
 
 
 - Szeptember 10., Barba Negra, Ossian 30 éves jubileumi koncert. Mivel már csak pár nap van hátra az eseményig, és, hogy ne csak a bevezetőben felvázolt szikár tények ismétlésével zárjuk az interjút, néhány, akár kulisszatitok-szintű információt elárulsz az estével kapcsolatban?
 
 - Elővettünk olyan dalokat is, amelyeket nagyon régen nem játszottunk és egy nagyon szép világítással, ledfallal megtámogatott közös ünnepet szeretnénk azokkal, akik igazán szeretik a zenekart!
 
 - Az év végéig lekötött koncertjeitek listája a honlapotokon mindenki számára elérhető. Ha egy kicsit előre tekintünk – természetesen a 2017-es fellépések mellett – mi várható tőletek jövőre? 
 
 - Korai még részleteket elárulni, de már tavasz óta dolgozunk Ricsivel egy új anyagon, ami egy nagyon izgalmas, színes kitérő lesz a zenekar történetében, de úgy érezzük, hogy a legtöbb igazi Ossianosnak nagyon fog tetszeni! (nevet)