Nem tudni, Orbán apjának cége fog-e extraprofitadót fizetni

Nem tudni, Orbán apjának cége fog-e extraprofitadót fizetni

A legmagasabb profitrátát, azaz árbevételhez viszonyított nyereséget produkálta 2020-ban a Dolomit Kft., Orbán Viktor miniszterelnök édesapjának bányászati cége – mutat rá a HVG. A július 8-án kihirdetett rendelet szerint bizonyos meghatározott főtevékenységű cégeknek kiegészítő bányajáradékot kell fizetniük, ha 2019-es nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot. Az extraprofitadó mértéke a rendeletben meghatározott tonnánkénti nettó ellenérték feletti rész 90 százaléka.

A HVG gyűjtése szerint a rendelet hatálya alá összesen tizenegy vállalkozás tartozik. A legnagyobbak (a német hátterű Duna-Dráva Cement, a Lafarge vagy a francia hátterű Saint-Gobain) több tízmilliárdos bevételt produkáltak, Orbán Győző cége viszont az évi 3-5 milliárdos bevételével a kisebbek közé tartozik.

Nem tudni ugyanakkor, hogy az ilyen cégek által forgalmazott termékek között mekkora arányban vannak a rendeletben szabályozott árú termékek, úgymint:

  • osztályozott homok,
  • osztályozott kavics,
  • osztályozott homokos kavics,
  • természetes homokos kavics,
  • cement.

Az éves beszámolók azonban ilyen mélységben nem taglalják az értékesítés bevételét, így egyelőre csak találgatni lehet, vajon Orbán Viktor az általa szignált rendeletből kivonja-e édesapja cégét.

A HVG kiemeli, ha jövő májusban, az idei évről szóló beszámolók beadása után a profitráták látványosan csökkennek változatlan vagy növekvő árbevételek mellett, az egyértelmű jele lesz, hogy a korábbi években tényleg jelentős túlárazások történtek. Ha viszont nem lesz változás, az annak a jele lesz, hogy az intézkedés hatástalan.