„Egy ősi közösség vagyunk a kihalás szélén”

Az iraki Erbil katolikus érseke megvédte Donald Trump bevándorlási rendeletét.

Vajon hol voltak ezek a tüntetők, amikor az Iszlám Állam harcosai keresztényeket és más kisebbségeket mészároltak a Közel-Keleten? – vetette fel Bashar Warda érsek.

A Crux online katolikus magazinnak adott interjújában Bashar Warda érsek azt mondta, iraki nézőpontból kénytelen feltenni a kérdést:

„Miért nem tiltakoztak az utcákon ezek a tüntetők, amikor az Iszlám Állam keresztényeket, jazidiket és más kisebbségi csoportokat gyilkolt?”

Warda bírálta az Obama-adminisztráció politikáját is, ami nem nyújtott anyagi támogatást azoknak a keresztényeknek, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat az Iszlám Állam által elfoglalt területeken, hanem inkább a szíriai muszlimokat részesítette előnyben, amikor menekülteket fogadott be az Egyesült Államok.

„Nem tiltakoztak, amikor sem az amerikai kormánytól, sem az ENSZ-től nem kapott anyagi támogatást az a több tízezernyi kitelepített keresztény, akiknek az érsekségem segített 2014 óta. Nem voltak tüntetések, amikor szíriai keresztényeket csak a Szíria lakossághoz mért számarányuknál hússzor kisebb mértékben engedték be”

– emlékeztetett Warda.

„Nem értem, egyes amerikaiak miért vannak felháborodva, hogy a szörnyű népirtásnak kitett kisebbségi közösségek most valamilyen módon előnyben részesülnek”

– tette hozzá Warda.

Az érsek szerint – a hét muszlim országot érintő – kilencvennapos vízummoratórium okozta kényelmetlenség össze sem hasonlítható azzal a szenvedéssel, amit az elmúlt években a kisebbségek átéltek Irakban és Szíriában, mégsem tűnt úgy, hogy valaki elég fontosnak találta volna ezt arra, hogy tüntessen miatta.

„A legtöbb amerikainak elképzelése sincs arról, milyen volt jazidiként vagy keresztényként élni, amikor a lakóhelyüket megszállta az Iszlám Állam”

 – jelentette ki Warda, majd azt is kiemelte:

„Elmenekülhettek, áttérhettek vagy meggyilkolták őket, és sokakat meg is öltek, az elképzelhető legbrutálisabb módokon.”

A terjedelmes interjúban kiemelte azoknak a tüntetőknek a képmutatását, akik a muszlimok oldalára állnak, de egy ujjukat se mozdítanák meg, hogy segítsék a népirtással szembenéző keresztényeket a Közel-Keleten.

„Itt az emberek mindent elvesztettek a hitük miatt – a hitük miatt kerültek célkeresztbe, ahogy a jazidik és mások is”

– mondta az iraki érsek.

„Most pedig ezek a tüntetők azt mondják, hogy a vallásnak nem is kell számítania egyáltalán – pedig valakit üldöztek a hite miatt, s a vallás miatti üldöztetés az ENSZ menekültügyi egyezménye szerint a menekültstátusz egyik alapja”

- szögezte le Warda.

„Innen nézve azt kell mondjam, hogy ez egészen hihetetlen” – fogalmazott.

Warda bírálta azokat a felelőtlen újságírókat is, akik a rendeletet „muszlimtilalomnak” titulálták, kiemelve, hogy ez a címke nem csak, hogy hamis, hanem veszélyes is azokra a keresztényekre és más kisebbségekre nézve, akik az iszlamista terroristák által uralt területeken élnek.

„Mindazok, akik most azt kiabálják, hogy ez egy muszlimtilalom, világosan fel kell, hogy fogják, ezzel ártanak a keresztényeknek, nagyobb veszélybe sodornak minket”

– mondta.

„Mi keresztények, itt Irakban nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan felelőtlenül dobálózzunk a szavakkal, mint a nyugati média”

– tette hozzá. „Arra kérném azokat, akik mindent kihasználnak a kedélyek felkavarására, hogy erre is gondoljanak”.

„A média számára ezek a dolgok csak a nagyobb olvasottságról, nézettségről szólnak, de számunkra a veszély valós”

– hangsúlyozta Warda.

Az érsek azt is mondta:

„nagyon nehéz számomra megérteni, hogy a nyugati kényelemben élő emberek miért gondolják úgy, hogy nem érdemelnek különleges elbánást azok, akik a túlélésért küzdenek, akiknek a közössége a teljes eltűnés extrém veszélyének van kitéve”.

„Egy ősi közösség vagyunk a kihalás szélén, mert kitartunk a hitünk mellett. Fog valaki tüntetni értünk?”

- tette fel a kérdést az érsek.

Bashar Warda megvédte Donald Trumpot, majd örömét fejezte ki az iránt, hogy az amerikai elnök odafigyel az iraki keresztény közösségekre is.

„Örülök neki, hogy az amerikai elnök odafigyel a kis iraki vallási közösségek szenvedéseire. Ez sok szempontból reményt ad nekünk a jövőre nézve, hogy nem hagyott minket magunkra a Nyugat és az Egyesült Államok, ami eddig általános nézet volt itt”

- mondta Warda.

Rétváriék keresztény egyházvezetőkkel találkoztak Irakban

Januárban a migráció lehetséges európai következményei és a közel-keleti helyzet is szóba került Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár háromnapos iraki látogatásán. A két politikus Irakban több keresztény egyházi vezetővel is találkozott, köztük Nicodemus Daoud Matti Sharaf metropolitával, Bashar Warda érsekkel, III. Gewargis asszír pátriárkával és Yohanna Petros Mouche érsekkel. A 2003-ban másfél milliósra becsült iraki keresztény közösség mára 250-350 ezresre apadt az egyházi vezetők becslései szerint. Olyan közösségek is végveszélyben vannak, melyek 1700 éve folyamatosan léteznek vagy az I. évszázad második felében jöttek létre. Rétvári Bence az MTI-nek adott beszámolójában elmondta: „Saját közösségük szomorú tapasztalatai alapján az egyházi vezetők arra hívták fel az európaiak figyelmét, hogy ne csak saját maguk pillanatnyi helyzetére gondoljanak, hanem arra is, hogy a következő generáció békében élhessen.”

Trump azt ígéri: felülbírálják a beutazási tilalmat felfüggesztő döntést

Pénteken egy seattle-i szövetségi bíró az egész Egyesült Államokban felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök rendeletének végrehajtását.

„Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!”

- bírálta az igazságszolgáltatás döntését Trump.

„Ha egy ország nem szabhatja meg, hogy ki léphet ki és be, és ki nem, különösen biztonsági okokból, akkor nagy baj van”

- írta még az elnök a Twitteren.

„Érdekes, hogy egyes közel-keleti országok egyetértenek a tilalommal. Ők tudják, hogy ha bizonyos embereket beengednek, abból csak halál és pusztulás lesz”

- tette még hozzá Trump.