Beérett a munka gyümölcse: Mészáros Lőrinc bekebelezte Horvátország legnagyobb almatermelőjét

Beérett a munka gyümölcse: Mészáros Lőrinc bekebelezte Horvátország legnagyobb almatermelőjét

Megállíthatatlan a felcsúti milliárdos.

Nemzetközi piacra lép a Talentis Agro Zrt.: Mészáros Lőrinc és a Talentis Agro Zrt. - amely a Mészáros Csoport tagja - adásvételi szerződést írt alá Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával Horvátország legnagyobb alma- és nektarin termelője, illetve exportőre megvásárlásáról - közölte a Mészáros Csoport és a RABO d.o.o. vállalat közös sajtóközleményben szerdán az MTI-vel.

A növénytermesztéssel, állattartással, élelmiszeripari- és gyümölcsfeldolgozással, borászattal foglalkozó Talentis Agro Zrt. egy 100 százalékig magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport, amelynek portfólióját számos nagymúltú, történelmi hagyományokra is építő agrárvállalat alkotja. A holding tevékenysége során megőrzi, alkalmazza a hazai tradicionális tenyésztési és termelési tapasztalatokat, amelyeket korszerű technológiákkal, innovatív megoldásokkal ötvöz az optimális termelési folyamatok kialakítása érdekében - írják a közleményben.

Kiemelték:

A nemzetközi terjeszkedésre koncentrálva, Mészáros Lőrinc és a tulajdonát képező Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereznek a tranzakció által a Rabo d.o.o. vállalatban.

A magyar határtól kevesebb mint 25 kilométerre, a Baranja Régió szívében található Knezevi Vinogradi (Hercegszőlős) ad otthont a Rabo d.o.o. vállalatnak, és korszerű, magas intenzitású gyümölcsöseinek, amelyek évente több mint 8000 tonna almát és nektarint termelnek. A csúcstechnológiába és az infrastruktúrába történt beruházások, valamint a nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek munkája biztosítja a magas terméshozam, a kiváló minőség folytonosságát, ami felülmúlja a horvát és az európai termelési átlagot is - ismertették a közleményben.

A vállalat gyümölcsösei fagy-, jégeső- és UV-védelmi rendszerekkel, valamint napenergiával működő, rendkívül modern, számítógépes öntöző- és tápoldatozó rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek képesek a magas hozamokat, a termelés stabilitását, a gyümölcsök minőségét, valamint a folyamatos piaci jelenlétet és értékesítési volument biztosítani az esetlegesen előforduló szélsőséges éghajlati viszonyok ellenére is - olvasható a közleményben.

A korszerű hűtőtárolási technológiák alkalmazása révén (ultra alacsony oxigénszintű, dinamikus, szabályozott atmoszférájú hűtőházak), a válogató és csomagoló berendezések új generációjával, valamint a gyümölcstermesztési megoldások széles skálájával a vállalat versenyképessége mára magas szintet ért el, biztosítva egész évben a friss és kiváló minőségű alma szállítását. A Rabo d.o.o. a prémium kategóriás édes almát a világ legtekintélyesebb piacaira exportálja, és ezzel a régió legjelentősebb termelői közé tartozik, valamint Horvátország legnagyobb édes almaexportőre - hangsúlyozták.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa a közleményben kifejtette,

nagy öröm számára, hogy a Mészáros Csoport egyre több ágazata lép ki sikeresen a nemzetközi piacra és növeli külföldi leányvállalatai számát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a felcsúti milliárdos a horvát és a román érdekeltségek után a bosnyák építőipari piacon terjeszkedik.

(Címlapkép: Mészáros Lőrinc, a V-Híd Csoport többségi tulajdonosa beszédet mond a V-Híd Építő Zrt. és a cseh AZD Praha közös cégalapításáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. december 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd)