Bekeményít a svéd kormány a Korán-égetéseket követő fenyegetések miatt

Bekeményít a svéd kormány a Korán-égetéseket követő fenyegetések miatt

A miniszterelnök bejelentette: szélesebb körű felhatalmazást adnak a rendőrségnek az emberek feltartóztatására és átvizsgálására.

A biztonsági és határellenőrzések fokozásáról döntött kedden a svéd kormány, miután a Korán-égetések miatt több fenyegetés érte az országot - jelentette be a svéd miniszterelnök.

Ulf Kristersson elmondta: a rendőrség ideiglenesen az eddiginél szélesebb körű felhatalmazást kap az emberek feltartóztatására és átvizsgálására. Kristersson felszólította ugyanakkor az ország lakóit, hogy felelősségteljesen és tisztelettel éljenek a szólásszabadsággal.

"Egy olyan szabad országban, mint Svédország nagy a szabadság. De a nagyfokú szabadsággal nagyfokú felelősség is jár. Nem minden helyénvaló, ami legális. Mi az országok és a népek közötti tiszteletteljes hangnemet igyekszünk előmozdítani"

- fogalmazott sajtótájékoztatóján a kormányfő.

Közölte továbbá, hogy a szólásszabadságról szóló svéd törvények átfogó módosítása egyelőre ugyan nincs napirenden, de a kormány már vizsgálja olyan jogszabályi változtatások lehetőségét, amelyek lehetővé tennék, hogy a rendőrség megakadályozza a Svédország biztonságára veszélyt jelentő Korán-égetéseket.

Svédország néhány kritikusával szemben szerinte

"teljesen más a politikai rendszerünk, és teljesen más nézeteket vallunk az emberi jogokról, beleértve a szólásszabadságot is. Nem arról van szó, hogy Svédország alkalmazkodna más országok Svédországgal szembeni követeléseihez"

- jelentette ki Ulf Kristersson.

Az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) július 23-án felfüggesztette a szervezethez delegált svéd különmegbízott státuszát, mert szerinte a svéd hatóságok "engedélyt adtak a Korán szent könyvének és az iszlám jelképeinek ismételt meggyalázására". A szervezet hétfőn rendkívüli ülésen vitatta meg a közelmúltbeli fejleményeket, és határozottan elítélte a Korán-példányok égetését. Felszólította ugyanakkor tagállamait, hogy tegyék meg a megfelelő politikai vagy gazdasági lépéseket azokban az országokban, ahol a Koránt meggyalázzák.

Az MTI emlékeztet, Svédországban és Dániában az elmúlt hetekben iszlámellenes megmozdulások sorozata zajlott, amelyek során Korán-példányokat égettek vagy rongáltak meg tüntetők, ami felháborodást váltott ki muszlim országokban. Legutóbb hétfőn Koppenhágában és Stockholmban gyújtották fel az iszlám szent könyvének egy-egy példányát. A napokban mindkét ország kormánya közölte, hogy jogi megoldást keres a hasonló incidensek megakadályozására.

Ismert, Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő nemrég leszögezte, hogy az EU határozottan elutasítja a vallási gyűlöletre és intoleranciára uszítás minden formáját. A Korán vagy bármely más szentnek tartott könyv megszentségtelenítése sértő, tiszteletlen és egyértelmű provokáció - tette egyértelművé Borrell.

(Címlapkép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a svéd állampolgárok megvédését célzó intézkedésekről tart sajtóértekezletet Stockholmban 2023. augusztus 1-jén, miután az előző nap újabb Korán-égetés történt a svéd fővárosban. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Caisa Rasmussen)