Borrell a Korán-égetésekről: Az EU elutasítja a vallási gyűlölet és intolerancia minden formáját

Borrell a Korán-égetésekről: Az EU elutasítja a vallási gyűlölet és intolerancia minden formáját

Az uniós főképviselő világossá tette: a rasszizmus, az idegengyűlölet és a kapcsolódó intolerancia kifejezéseinek nincs helye az EU-ban.

A muszlimokat sértő akciókat követően az Európai Unió megismétli, hogy határozottan elutasítja a vallási gyűlöletre és intoleranciára uszítás minden formáját - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán. Josep Borrell közleményében hangsúlyozta: a sokféleség tisztelete az Európai Unió egyik alapértéke, ami magában foglalja a többi vallási közösség tiszteletét is.

A Korán vagy bármely más szentnek tartott könyv megszentségtelenítése sértő, tiszteletlen és egyértelmű provokáció - hangsúlyozta Borrell, majd világossá tette: a rasszizmus, az idegengyűlölet és a kapcsolódó intolerancia kifejezéseinek nincs helye az Európai Unióban.

"Kiállunk a vallás vagy meggyőződés, valamint a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, külföldön és belföldön egyaránt"

- fogalmazott Borrell, majd arra figyelmeztetett: nem minden etikus, ami törvényes.

Kijelentette: itt az ideje a közös kiállásnak a kölcsönös megértés és tisztelet érdekében. Ezek az egyéni provokátorok által elkövetett tettek csak azoknak kedveznek, akik meg akarják osztani a társadalmakat - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Josep Borrell arra reagált, hogy hétfőn Dániában tüntetők megtaposták az iszlám vallás szent könyvét, majd az iraki zászlóval együtt fel is gyújtották a Korán egy példányát a koppenhágai iraki nagykövetség előtt. Ezt követően kedden tüntetők kis csoportja Koránt égetett a koppenhágai egyiptomi és török nagykövetségek előtt is.

Az MTI beszámolója alapján ezt megelőzően június végén Svédországban egy 37 éves iraki bevándorló rendőri engedéllyel tartott akciója során oldalakat tépett ki és gyújtott meg az iszlám szent könyvéből Stockholm központjában. A Koránra előzőleg szalonnát helyezett, ami súlyosan sértő hívők számára. Ezt egyébként több iszlám országban sem hagyták válasz nélkül.

(Címlapkép: Pakisztáni férfiak egy felgyújtott svéd zászló körül a stockholmi Korán-égetés elleni tiltakozáson a kelet-pakisztáni Hiderábádban 2023. július 4-én. MTI/EPA/Nadím Haver)