Bekeményíthet az EU a terroristák miatt

 
A csúcstalálkozót néhány nappal azután hívták össze, hogy terroristák támadták meg a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapot, majd egy párizsi kóser élelmiszerboltot. A merényletek 17 halálos áldozatáról vasárnap több százezren emlékeztek meg Párizsban.
 
Az egyeztetést kezdeményező Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közölte: mindannyian egyetértenek abban, hogy bizonyos kritériumok alapján bizonyos utasoknál mélyreható ellenőrzést kell végezni. Emellett kiemelte, hogy a terrorellenes küzdelem keretében ki kell építeni a légitársaságok utasainak adatait összegyűjtő rendszert.
 
Az értekezlet után kiadott zárónyilatkozatban a résztvevők kiemelték, hogy a jövőben a potenciális merénylők fokozottabb megfigyelésére és követésére kell helyezni a hangsúlyt.
 
A miniszterek kifejtették, szorosabb együttműködésre törekednek az internetes szolgáltatókkal, hogy a szélsőséges tartalmakat a lehető leggyorsabban el lehessen távolítani az egyes oldalakról. Hozzátették, hogy az erőszakra felszólító tartalmak megfigyelésének minden esetben együtt kell járnia a szólásszabadság szigorú betartásával.
 
A találkozón célként határozták meg a  törvénytelenül tartott fegyverek számának csökkentését, és az európai hírszerző szolgálatok szorosabb együttműködését a "külföldi" harcosok megfigyelésekor.
 
Az EU külső határainak fokozottabb védelmével kapcsolatban felmerült, hogy szükség van a schengeni információs rendszernek (SIS) az "időszerű módon" történő módosítása.
 
Holder közölte, egyelőre nem rendelkeznek hiteles információkkal arra vonatkozóan, hogy a párizsi merényletek hátterében az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vagy az Iszlám Állam nevű szélsőséges csoport állna. 
 
Az amerikai igazságügy-miniszter azt is bejelentette, hogy február 18-án Washingtonban tartanak nagyszabású terrorellenes csúcstalálkozót. Cazeneuve újabb válságtanácskozást hívott össze az illetékes miniszterekkel, s diplomáciai források szerint a találkozó január 16-án lesz Brüsszelben.
 
A párizsi értekezleten a lett, német, osztrák, belga, dán, spanyol, olasz, holland, lengyel, svéd, brit és francia belügyminisztereken kívül részt vett Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős európai biztos, Gille de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora és rövid időre tiszteletét tette a találkozón Manuel Valls francia miniszterelnök.