Bekéreti az osztrák külügy a magyar nagykövetet a külföldi embercsempészek kiengedése miatt

Bekéreti az osztrák külügy a magyar nagykövetet a külföldi embercsempészek kiengedése miatt

Miután az Orbán-kormány úgy döntött, szabadon bocsátja a hazai börtönökben fogvatartott embercsempészeket, kisebb diplomáciai botrány kerekedett.

Bekéreti az osztrák külügy Magyarország bécsi nagykövetét a külföldi embercsempészek kiengedése miatt – közölte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter. A hvg.hu azt írja, Nagy Andor bécsi nagykövetnek

magyarázatot kell adnia arra, hogy az Orbán-kormány miért ereszti rá tömegével Európára az elítélt embercsempészeket.

A hazánk börtöneiben rabokodó embercsempészek tömegeit azzal a feltétellel engedik ki, hogy 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarországot. A hivatalos indoklás szerint ezt költséghatékonysági okokból teszik.

„Szerintünk ez egy teljességgel rossz üzenet”

– nyilatkozta Schallenberg az ügy kapcsán, hozzáfűzve, hogy elvárják Magyarországtól, hogy egyértelmű válaszokat adjanak a történtekkel kapcsolatosan.

A lap ugyanakkor emlékeztet, már korábban megrázta az osztrák kormányt a lépés híre, az osztrák külügyminiszter vasárnap egyeztetett Szijjártó Péterrel, majd Bécs elrendelte a fokozott ellenőrzést az osztrák-magyar határon. A döntést nem hagyta szó nélkül az osztrák belügy sem, mivel Gerhard Karner bejelentette, hogy más jellegű ellenintézkedések bevezetését is vizsgálják, a határellenőrzések fokozásán túl.

Egyébiránt nem kevés ember szabadulásáról van szó, Magyarországon ugyanis a döntés meghozatala előtt 2600 főt, vagyis a fogvatartotti állomány 13 százalékát tették ki a külföldiek, többségük pedig embercsempészetért ült. Ahogy az Alfahíren korábban megírtuk, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) közlése szerint a mintegy 2600 embercsempész többsége külföldi, elsősorban románok, de a magyar állampolgárok közül olyanok is vannak a fogvatartottak között, akik kettős állampolgárok. Összességében körükben 15-20 különféle nyelvet beszélnek, némelyik beazonosíthatatlan nyelvjárást beszél.

Emlékezetes, Gulyás Gergely egy kormányinfó alkalmával már két hónappal ezelőtt jelezte, nincs fogadó állam az embercsempészek kiutasításához, és megteltek a hazai börtöneink. Akkor még arról volt szó, hogy nem látnak jobb megoldást, mint a szigorúbb büntetést, azaz hosszabb szabadságvesztéssel sújtani az embercsempészeket. „Elismerjük, hogy nincs elég hely, ezért építünk új börtönt, bővítjük a kapacitásokat” – mondta márciusban a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Címlapkép: Rendőrök intézkednek egy embercsempésszel szemben Kiskunmajsa közelében 2021. október 27-én. (MTI/Donka Ferenc)