Berágtak a Facebookra az ukrán soviniszták

Május közepén több ukrán felhasználó fiókját is blokkolták, amiért megszegték a Facebook felhasználási szabályzatát. Az indoklás szerint agresszióra szólítottak fel és uszítottak az országban élő nemzetiségek (elsősorban az oroszok) ellen.

Válaszul a kitiltott bloggerek kétnapos Facebook-bojkottot szerveztek -  amit amúgy hol máshol hirdettek volna meg, mint a Facebookon. A szervezők állítása szerint több mint ötvenezer ukrán követelte a cégtől a döntések visszavonását.

Ahogyan ez várható volt, néhány ezernyi felhasználó kétnapos távolmaradása nem térdepeltette meg az 1,3 milliárd regisztrált taggal bíró közösségi oldalt, így a soviniszta bloggerek jogi útra terelték a történetet. Nemcsak a blokkolások visszavonását akarják elérni, de azt is, hogy Mark Zuckerberg "nyilvánosan kérjen bocsánatot az ukránoktól".

A Facebook-alapító erre aligha lesz hajlandó. Ezt már májusban leszögezte egy konferencián.

„Annak a tartalomnak egy része megszegte a gyűlölködéssel kapcsolatos szabályzatot. Nem engedjük, hogy a Facebookon olyan dolgokat írjanak, amelyek az emberek egy bizonyos csoportját sértegeti. Beleértve a nemzetiségi sértegetéseket, amelyek erőszakra szólítanak fel az emberek egy bizonyos csoportja ellen. Sajnos több megosztás megszegte ezeket a szabályokat, amelyben oroszok ellen irányuló sértéseket találtunk, ezért letiltottuk ezeket a tartalmakat. Személyesen ellenőriztem ezt a döntést, amit az irányelvünkhöz híven hoztak meg”

 – mondta Zuckerberg.