Betörne a Parlamentbe a Kossuth téri sátortábor – nem csak a Jobbik mer kockáztatni

Vannak szerencsére européer demokraták, akik meg is teszik, amiről beszélnek.

A lényeg röviden az, hogy egy újabb „demokratikus párt” jön létre, ezúttal a Kossuth téri sátortábor lakosságából. Egy olyan párt, mely szemben áll a többi demokrata párttal. No, nem a „lehet más a politika” értelmében, nem azért, mert az alapító nem vett részt az elmúlt 25 évben, mert igazság szerint nagyon is részt vett. Szabó Gábor (Tuareg) kiugrott soproni fogorvos, a bukott SZDSZ egykori politikusa, később Kocsis Máté fideszes polgármester tanácsadója lett. Még emlékezhettünk arra is, mikor „hajléktalanellenes” Kocsis fegyverhordózóként létrehozta a fekete terepjárós Jófiúkat, ami a VIII. kerület saját „rendfenntartó gárdája” volt. Emiatt meg is haragudtak rá a liberális barátai. Szabó innen került „Felcsúti Führer” ellen meghirdetett forradalom élére. Az általa létrehívott „Ország Gyűlése Mozgalom” (OGYM), a kormánypárti politikusok szóhasználatával élve, hónapok óta csúfítja a „Nemzet Főterét”, az ott felállított, a kijevi Majdant idéző, uniós zászlós sátortáborával. Emiatt Gulyás Gergely a parlament törvényalkotásért felelős bizottságának fideszes alelnöke még időbeli gyülekezéskorlátozó jogszabály-módosítást is tervezett, de a Fidesz utóbb visszakozott.

Forrás: tuareg.blogspot.com

Forrás: tuareg.blogspot.com

Március 15-én viszont még Tuaregnek sem jött össze az Orbán-rezsim megbuktatása, mert a százezres, alkotmányozó nagygyűlés helyett mindössze néhány tucatnyian kerültek szembe a polgári megemlékezőkkel. Igaz az ünnepnap előtt a Terrorelhárítási Központ (TEK) kiürítette a területet. Így nem sikerült a Parlament feloszlatása, az átmeneti kormány felállítása sem. Pedig a saját magát is Tuaregnek nevező Szabó hónapok óta ezt tervezte. A terv része volt az is, hogy Szabó egy decibelmérővel mérte volna meg a közfelkiáltás erejét: a 10 legerősebb hangkavalkádot okozó jelölt lett volna az átmeneti kormány tagja. Összességében kudarcot, méghozzá csúfos kudarcot kényszerült elszenvedni az általa meghirdetett Tavaszi Vihar hadművelet.

Kövér üzent, a Törvényszék döntött, az OGYM átgondolta

Szabó szerint most azt kellett átgondolni, hogy amit eddig elértek, és amit nem, az milyen arányban áll egymással. Emlékeztet arra is, hogy az OGYM a tusványosi „Orbánduma” miatt ment ki a Kossuth térre, állított ott sátrat, tiltakozva az illiberális állam eszméje ellen. Kövér László, a tényleges Magyar Országgyűlés elnöke, hét hónap után elégelte meg a politikai kempinget, az egyik kormányközeli blognak kifejtette, hogy szerinte a gyülekezési törvény nem ad engedélyt az élethosszig tartó sátorozásra, mindenféle köztéri „vándorcirkusz” felállítására. Úgy vélte, hogy jó lenne, ha a parlamenti pártok egyet tudnának érteni abban, hogy ami a közpénzek milliárdjaiból megszépült, félmillió turistát vonzó Kossuth téren zajlik, annak semmi köze a gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadsághoz – az pusztán e joggal való „rút visszaélés”. Kövér nyilatkozata után két dolog történt. Egyrészt a Fővárosi Törvényszék, Szabó szerint kimondta, hogy az OGYM-nek mennie kell, május elsejétől (lsd. alább). Másrészt Szabó Gábor (Tuareg) kimondta, hogy szerinte a parlamenti pártok – ahogy azt Kövér kérte – egyetértenek abban, hogy az OGYM húzzon el a Kossuth térről, meg úgy általában a közéletből. Az összeesküvés elmélet tehát felállt: eszerint kétségkívül összejátszik az ellenzék a kormánnyal, az „igazibb” ellenzék ellenében.

Pártot alapít a cselekvő ellenzék

Becsületére legyen mondva, a sivatagi harcos nem adta fel, most pártot alapít, de annak nevét rutinos pártalapítóhoz méltóan még nem árulja el. Tuareg korábban sikertelenül próbálkozott azzal, hogy Józsefvárosban polgármester legyen, kiütve Kocsis Mátét. Mi több még jelölt sem lett, ráadásul egyesülete a tervekkel ellentétben szintén nem mérettette meg magát. Nem baj, majd most.

„Felszabaduló erőforrásainkat polgári engedetlenségi akciókra fordítjuk, megbánják még, akik velünk szórakoztak, vágyni fognak arra a békés időszakra, amikor csak a Téren kellett számolni velünk. És hogy ellenségeink számára a legrosszabb hírrel fejezzem be: április 29-én a Kossuthon az OGYM létrehoz egy pártot, a nevét már tudjuk, a céljait is, de addig nem mondjuk meg, bocsi. Ha úgy bántatok velünk, kedves megélhetési ellenzékiek, mint konkurensekkel, akkor mostantól mi is úgy állunk mindannyiótokhoz. A Nép Nálatok többet érdemel. Sokkal.”

Az Ország Gyűlése Mozgalom többször hívott pártokat a rendezvényeire, köztük a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíciót, sikertelenül, a többi politikai csoport közül ténylegesen, tartósan csak Bokros Lajos, a MOMA elnöke adta a nevét. Szabó Gáborral való együttműködéshez. Tuareg úgy véli, hogy a parlamenti, demokratikus ellenzék cserben hagyta a kormányellenes szimpatizánsait. Szabó tehát polgári engedetlenségi akciókat helyezett kilátásba. Hogy, mire számíthatunk? Március 16-ai bejegyzésében még úgy fogalmazott:

„Tegnaptól az egész Ország tudja, hogy már nemcsak a Jobbik mer kockázatot vállalni, hanem vannak europer demokraták is, akik meg is teszik, amiről beszélnek. Igen, a Nemzeti Múzeum előtti csetepatéról lesz szó.”

Egyszóval Böröcz László és a Fidelitas provokátorfigyelője el lesz látva feladattal, hiszen eközben még Rig Lajos félmeztelen felsőtestét is szemügyre kell vennie.

Egy érdekes kérdés ami nem Tuareggel kapcsolatban merül fel

Most azt hagyjuk, hogy Szabó szerint a bíróság állítólagos, közzé nem tett ítéletét ki lehet játszani, mert van 60 olyan tagjuk, akik összességében újabb 180 napra tudnak közterületet foglalni. De, ezek szerint félévente egy személy, egyhuzamban, csak három napra jelenthet be tüntetést, ugyanoda? Ilyen, hatályos jogszabály egyelőre nem ismert, hiába gondolt időbeli korlátozásra Gulyás Gergely a parlament törvényalkotásért felelős bizottságának alelnöke. L. Simon László a Miniszterelnökséget vezető államtitkár ezzel szemben azt mondta, hogy nem tervez a kormány és tudomásuk szerint a Fidesz frakció sem semmilyen törvénymódosítást. L. Simon az OGYM-re is utalt, elárulta:

„abban bízunk, hogy egyszer csak fogják a sátorfájukat és hazamennek”.

A politikus azt állította, hogy Lázár János is egyetért vele. A kérdésem tisztázásra megkezdtem az utánajárást.