Dezertőrök, árulás! A diósdi Fidesz a Kétfarkú Kutya Párt kottájából játszik

Ráadásul tippeket ad arra is, hogy hova lehetne migránsokat betelepíteni. De, nem lehet.

A jelek szerint azonban a kormánypártok helyi erői eseteként a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot megszégyenítő kommunikációs panelekkel operálnak – legfeljebb ellenkező előjellel – ezzel űzve csúfot a népszavazás intézményéből. A kampányhajrában a diósdi Fideszhez közel álló lap olyan húzást eszelt ki amely egyszerre rafinált és merész, egészen konkrétan

üresen hagyott épületekkel riogatja a lakosságot.

Az üres gyárépületek akár lehetnek tényleg életveszélyesek is, de a bejegyzés legijesztőbbnek számító része úgy hangzik, hogy

Diósdon van egy épület, amely a tulajdonos esetleges felajánlása esetén, átalakítást követően akár migránsok, illegális bevándorlók elhelyezésére is alkalmas: az elüldözött Kerox egykori bázisa. Jól gondolja meg, október 2-án hova teszi az ikszet!

 

Nem tudom értik -e a következő kulcsszavak jelentését; „akár”, „esetleges”, „alkalmas”? A felvetés szabadon összehasonlítható a Magyar Kétfarkú Kutyapárt: „Tudta? A Fővárosi Vízművek BÁRMIKOR LSD-t csempészhetne az ivóvízbe” – című plakátjával. A konspirációs teória jellegű bejegyzést elsőként a „Mi újság? Diósd” – című polgári, konzervatív lap tette közé, de a helyi kormánypártokhoz köthető újság tartalmát a Diósdi Fidesz facebookos oldala rövidesen megosztotta. A tréfa eredménye mérsékelt; egyetlen hozzászólást gyűjtött be, amiben annyi állt: „:D :D :D”.

A tulajdonos cáfolt

hétfői érdi lakossági fórumon megkérdeztük Dr. Aradszki Andrást, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy mégis milyen értesüléseken alapszik a Kerox Kft. hírbehozása, mire a politikus azt mondta, hogy a diósdi képviselő-testület nem fogadta el a Fidesz által beterjesztett – jogilag egyébként teljesen haszontalan kvótaellenes határozatot – ezért szavai szerint tulajdonképpen esetleg/akármi történhet. Összeesküvés elméletben kevésbé járatos újságíróként az összefüggés számomra nem egészen egyértelmű. Kérésemre az egyébként magántulajdonban álló Kerox Kft. is reagált a bejegyzésre, amit szintén közzéteszünk:

A Kerox Kft. tulajdonában levő diósdi gyárépületet a tulajdonos nem kívánja felajánlani sem bevándorlók, sem pedig más személyek elhelyezésére. Az ingatlan gazdasági hasznosítása, értékesítése folyamatban van. A vállalat tulajdonosai és vezetése nem kívánnak továbbá politikai jellegű haszonszerzés alapjává válni, ezért minden hasonló jellegű hatáskeltéstől elhatárolódnak.

Illene tehát a népszavazás témájával alaptalan hatáskeltés nélkül, szakszerűbben foglalkozni. Ellenben az ügynek egy komoly mellékzöngéje is van, erről lásd keretes írásunkat.

Komoly: Érd üzent Diósdnak

Az érdi lakossági fórumon a kérdezők közé beépülve érintettük a témát: van-e reális esélye annak, hogy ha a népszavazás érvénytelen lesz, vagy ha egy településen az igenek lennének többségben, akkor az esetleges betelepítések ezeken a településeken (pl. Diósdon) fognak kezdődni?

 

A miniszteri válasz úgy hangzott, hogy – ha ez a távolabbi jövőben esetleg bekövetkeznék – ez lenne az igazságos, mint mondta: 

 

"Mi nem fogjuk őket betelepíteni, de ha be kéne őket telepíteni, akkor egy olyan helyre kéne őket betelepíteni, ahol nem volt érvényes és eredményes a népszavazás."

 

Hozzátette: ennek a népszavazásnak hosszú távú következményei lesznek, öt, tíz, huszonöt, ötven vagy száz évvel előre.

 

Szóba hoztuk a választókerületből Diósd esetét, ahol a helyi Fideszhez köthető újság arról írt, hogy üresen áll az egykori KEROX Kft. üzemépülete, ami a fideszes Aradszki szerint alkalmas lenne több ezer migráns befogadására.

 

Az országgyűlési képviselő erre úgy reagált, hogy Diósd képviselő-testülete nem hozott még döntést a kényszerbetelepítés elutasításáról, de ezt a mulasztását – egy rendkívüli testületi ülés keretében – még pótolhatja a következő mintegy 10 napban. Reméli továbbá, hogy a népszavazásra való buzdításból a városvezetés is kiveszi a részét.

 

A lényeg tehát az, hogy a Diósdra történő elméleti kényszerbetelepítés egyedül a Fidesz szerint lenne bizonyos esetben igazságos, a konkrét helyszínre pedig éppen a helyi „polgári-konzervatív” havilap adott tippet, amitől maga a tulajdonos azonban határozottan elhatárolódott.

 

Ez egy komoly ügy, aminek a fele sem tréfa.

 

Ne kockáztassunk. szavazzunk nemmel!