Migránsokat sajnálva érvelt az Európai Bizottság ellen Lázár János

A miniszter a magyar választópolgárok segítségét kéri, mert a kormány egyedül képtelen megállítani Brüsszelt.

 
 
A miniszter antidemokratikusnak nevezte a döntést, érvelésében pedig a migránsok oldalára állt, mintha őket sajnálná. Szerinte az elv embertelen, mert nem veszi figyelembe, hogy a migránsok nem Közép-Kelet-Európában, hanem Németországban szeretnének letelepedni. 
 
Lázár azt sem érti, milyen számítási módszer alapján számolták ki, hogy egy-egy bevándorló be nem fogadásáért 250 ezres büntetést kell fizetniük a tagországoknak.
 
"Az Európai Bizottság származásuk alapján árazta be az embereket, ami Európa legsötétebb korszakait idézi"  
 
- mondta Lázár, majd kijelentette: Magyarország a leghatározottabban elutasítja a határozatot.
 
A magyar kormány egyedül nem képes megállítani az Európai Bizottságot, ezért fontos, hogy a magyar választópolgárok népszavazással segítsék a kormányt.
 
Mindez csak azért érdekes, mert az Európai Bizottságnak tagja Navracsics Tibor is, aki jelen volt azon az ülésen, amelyen a biztosok testületileg, konszenzussal meghozták a döntésüket a szolidaritási hozzájárulásról, ám a Fidesz politikusa ott nem tiltakozott a döntés ellen.
 
Újságírói kérdésre ezzel kapcsolatban Lázár János zavaros magyarázatot adott: a V4-eket Európa nyomás alá helyezi, Navracsicsnak pedig európai kontextusban kell meghoznia döntéseit, ezt figyelembe kell venni.