Leszboszi tűz: Szlovénia és Horvátország is kész befogadni bevándorlógyerekeket

Leszboszi tűz: Szlovénia és Horvátország is kész befogadni bevándorlógyerekeket

Szlovénia és Horvátország hajlandó néhány kísérő nélküli gyereket befogadni a tűzvész által elpusztított Leszbosz szigeti Moria táborból - jelentette szombaton a helyi média.

Az MTI beszámolója szerint Szlovénia kész négy kísérő nélküli gyereket befogadni - jelentette az STA hírügynökség a ljubljanai belügyminisztériumra hivatkozva. A Vecernji List című horvát napilap az ottani belügyminisztériumra hivatkozva pedig azt közölte, hogy Zágráb hajlandó befogadni 12 kísérő nélküli gyereket a leégett leszboszi migránstáborból.

Az APA osztrák hírügynökség megjegyzi, hogy mindkét nyugat-balkáni országban konzervatív kormány van hatalmon, amelyek a migránskérdésben keményebb álláspontot képviselnek. Janez Jansa szlovén miniszterelnök kedden Sebastian Kurz osztrák kancellárral Ljubljanában találkozva kiemelte, hogy Szlovénia és Ausztria az illegális bevándorlás kérdésében azonos állásponton vannak. A menekültek és migránsok EU-n belüli elosztása csak azután kerülhet szóba, ha az unió külső határainak védelme megoldódik - mondta Jansa.

Sebastian Kurz osztrák kancellár viszont szombaton megerősítette kormánya álláspontját, hogy Ausztria a politikai nyomás ellenére nem hajlandó embereket befogadni a leégett görögországi Moria migránstáborból.

"Ha most engedünk ennek a nyomásnak, azt kockáztatjuk, hogy ugyanabba a hibába esünk, amelyet 2015-ben elkövettünk"

- jelentette ki az osztrák kancellár a Facebookon közzétett videoüzenetében.