Tavaly év végén Magyarországon is járt az új-zélandi merénylő

A helyi hatóságok tömeggyilkosság miatt vádat emeltek Tarrant ellen.

Vizsgálatot indított a bolgár vádhatóság az új-zélandi Christchurch két mecsete elleni 49 halálos áldozatot követelő terrorcselekmények elkövetője, Brenton Tarrant ellen a férfi esetleges bulgáriai kapcsolatai miatt – közölte Szotir Cacarov bolgár főügyész péntek este, miután kormánytagokkal és a bolgár hírszerzési hatóságok képviselőivel tanácskozott.

A magyar állami hírügynökség hírében az áll, az eddigi adatok szerint a 28 éves ausztrál férfi

Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is megfordult,

a merénylethez használt fegyverein pedig a törökök ellen küzdő történelmi személyiségek nevei és muszlim vereségeket jelző történelmi dátumok is fel voltak tüntetve.

Szotir Cacarov bolgár főügyész szerint a férfi 2018. november 9. és 15. között turistaként tartózkodott Bulgáriában, ahol történelmi jelentőségű helyeket látogatott meg. Ezt követően november 15-én repülőgépen Bukarestbe utazott tovább, ahol autót bérelt, majd Magyarországra látogatott.

Mint mondta, a vizsgálat célja, hogy megállapítsák, „az a verzió, miszerint történelmi helyeket akart meglátogatni és a balkáni országok történetéről akart tanulni, helytálló-e, vagy esetleg más indítékai voltak”.

Cacarov szerint 2016. december 28. és 30. között a merénylő balkáni országokban is megfordult, így a többi között Szerbiában, Horvátországban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában is járt. Hangsúlyozta: a bolgár hatóságok most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a merénylő rendelkezett-e Bulgáriában kapcsolatokkal.

Az ausztrál férfi a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását a Maszdzsid an-Núr mecsetnél. A 17 perces videón látszik, ahogy autón megérkezik az épülethez, bemegy, és elkezd lőni a bent lévőkre. Ezután visszamegy az autójához, egy másik fegyvert vesz a kezébe, újra bemegy, és ismét lőni kezd. Ezután elhajt az autóval, de vezetés közben is lő még a mecset felé. A férfi a közvetítés előtt közölt egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlás-ellenessége motiválta. A dokumentumban megszállóknak nevezni a bevándorlókat.

Radovan Karadzicot éltető dalokat hallgatott az új-zélandi terrorista

Egy boszniai szerb háborús bűnöst éltető dalt hallgatott az új-zélandi Christchurch két mecsete elleni 49 halálos áldozatot követelő pénteki terrorcselekmények elkövetője tette végrehajtása során, fegyvereit pedig egyebek mellett fehér felsőbbrendűséget hirdető feliratok díszítették - hivatkozik az MTI az AP amerikai hírügynökségre.

Vád: tömeggyilkosság

Közben tömeggyilkosságért vádat emeltek a 28 éves ausztráliai volt fitneszoktató ellen, aki fehér ingben, megbilincselve hallgatta végig a vádat. Az ülést biztonsági okokból zárt ajtók mögött tartották, csak a sajtó képviselői lehettek jelen. Az AFP szerint Tarrant közömbösen fogadta a bíróság ezzel kapcsolatos döntését, és nem is kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.

A mecsetek elleni támadások nyomán összesen négy embert vettek őrizetbe a hatóságok. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök pénteki sajtóértekezletén elmondta: egyikük sem bizonyult büntetett előéletűnek, az ausztrál férfi sem szerepelt eddig a hatóságok nyilvántartásában a szélsőjobboldali mozgalmakhoz köthető cselekmények elkövetői között.

Azt még vizsgálják, hogy az őrizetbe vettek közül további két személynek milyen köze van a merényletekhez. A negyedik embert ugyanakkor már szabadon engedték. A hírügynökségek megjegyzik: az őrizetbe vételek körülményei még homályosak a sajtó számára, a hatóságok ezzel kapcsolatban alig csepegtetnek bármiféle információt.

A miniszterelnök az újságíróknak elmondta, hogy Tarrant öt fegyvert – félautomata puskát és pisztolyokat – használt a vérengzéshez, és van fegyvertartási engedélye. A kormányfő korábban bejelentette, hogy módosítani fogják a fegyvertartási törvényt.

Mike Bush rendőrfelügyelő egy másik sajtóértekezleten közölte, hogy elsődleges feladatának tekinti a közbiztonság szavatolását Új-Zéland-szerte, valamint az áldozatok és az érintett rendőrségi személyzet támogatását. „A hírszerzés hiányosságainak feltárása szintén elsődlegesen fontos” – tette hozzá Bush. A rendőrfelügyelő nagyra értékelte az emberek, a rendőrök és a mentők bátorságát. Hozzátette, hogy a gyanúsítottat az első telefonos riasztás után 36 perccel elfogták.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere szombaton részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és minden érintettnek. „A muzulmán közösség elleni támadás ellenünk, Christchurch és Új-Zéland ellen irányuló támadás” – mondta.